Una trentena de periodistes, influencers i operadors anglesos i espanyols especialitzats en cultura i gastronomia participen en dos grups en el primer viatge de premsa per conèixer ‘La Cuina dels Genis’ a la Ruta del Paisatge dels Genis a Costa Daurada i Terres de l’Ebre. El viatge, organitzat per l’Oficina Tècnica del Paisatge dels Genis, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, l’Agència Catalana de Turisme i els ajuntaments de Reus, Mont-roig del Camp, el Vendrell i Horta de Sant Joan, els ha permès viure l’experiència enogastronòmica i cultural que ofereixen els quatre municipis integrants de la Ruta.

Els artistes universals Antoni Gaudí, Joan Miró, Pau Casals i Pablo Picasso han deixat tanta empremta en els paisatges que van estimar a Costa Daurada i Terres de l’Ebre, que també se’ls pot seguir la pista en els fogons i en els rebosts. En el producte de turisme gastronòmic ‘La Cuina dels Genis’ han inspirat cuiners i artesans alimentaris, que ofereixen propostes gastronòmiques i saborosos productes de proximitat que tenen com a fonament el seu anecdotari, vida i obra. Experiències gastronòmiques que fan que la Ruta del Paisatge dels Genis transcendeixi el fet purament artístic, i també sigui una invitació a aprofundir en la cuina, el menjar, la història, la cultura, les arrels i la terra que van enamorar aquests quatre genis.

El tret de sortida del viatge de premsa ha sigut l’experiència artística i gastronòmica de presentació de ‘La Cuina dels Genis’ celebrada el 28 de gener al Castell de Vila-seca. En aquest esdeveniment, han gaudit amb els cinc sentits de degustacions gastronòmiques de cuiners de Reus, Mont-roig, el Vendrell i Horta de Sant Joan inspirats en Gaudí, Miró, Casals i Picasso, que traslladen al plat el paisatge i els seus productes agroalimentaris de qualitat i proximitat.

Tot seguit, durant dos dies han conegut diverses experiències de la Ruta del Paisatge dels Genis amb la participació de l’Agència Reus Promoció, el Mas Miró, el Centre Picasso, el Museu Pau Casals, Vermuts Rofes, La Cuina de l’Ermita, el restaurant Miralles, Identitat Olive Oil i el cuiner Jordi Guillem de Terra i Taula.

En la seva estada a Reus, els periodistes i prescriptors han pogut conèixer de primera mà l’oferta de turisme cultural vinculada a l’arquitecte Antoni Gaudí, amb la visita al Gaudí Centre i a alguns indrets vinculats a la seva vida, així com la Ruta del Modernisme. D’altra banda, amb la visita al Museu del Vermut i Vermut Rofes, també han tingut l’ocasió de descobrir la històrica vinculació de la ciutat amb el vermut, producte gastronòmic que juntament amb el patrimoni, singularitza i diferencia l’oferta turística de la ciutat.

A Mont-roig, han descobert que Joan Miró va gestar la seva obra i univers en aquest municipi i que a la masia d’estiueig de la seva família va ser on va decidir dedicar-se a la pintura, amb la visita al Mas Miró, al taller de l’artista i als diversos punts de la ruta del paisatge emocional de Miró, com l’Ermita de la Mare de Déu de la Roca, on han gaudit d’un dinar de pagès amb productes del camp típics de la Mediterrània. A més, han descobert totes les característiques de l’oli d’oliva verge extra de la DOP Siurana amb un tast guiat i la visita del Museu de l’oli Solé.

Al Vendrell la descoberta s’ha iniciat al Museu Pau Casals, la casa d’estiueig que Pau Casals va fer construir a la platja de Sant Salvador, que permet descobrir l’essència i figura del violoncel·lista que ha sigut un dels músics més influents del segle XX i un referent de la pau. Amb el taller i showcooking dirigit pel cuiner Jordi Guillem, que pertany a la unió de cuiners i productors del Baix Penedès Terra i Taula, els periodistes i influencers han preparat i degustat el xató, una proposta de turisme gastronòmic característica d’aquest territori a l’hivern.

A les Terres de l’Ebre, el viatge ha descobert Horta de Sant Joan i per què Picasso hi va fer dues estades durant la seva vida, recorrent els indrets picassians del municipi i el Centre Picasso. D’altra banda, des del Convent de Sant Salvador a la muntanya de Santa Bàrbara que tant pintà l’artista, s’ha dut a terme una activitat de pintura comestible de la mà d’Anna Miralles i un tast per degustar els vins de la DO Terra Alta del celler Les Vinyes del Convent. A Horta de Sant Joan també s’hi troben els olis d’oliva verge de la DO Terra Alta que s’han conegut de la mà d’Identitat Olive Oil i amb una tradicional menja d’aquest territori rural com la Clotxa.