La start-up VB Devices ha desenvolupat, amb l’ajuda del centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio), un nou dispositiu automàtic per al seu ús en l’eliminació de varius mitjançant el tractament més popular per combatre-les, l’escleroteràpia, que consisteix en l’aplicació d’un medicament amb forma d’escuma que actua sobre el vas afectat perquè es tanqui i desaparegui progressivament.

La previsió de VB Devices és acabar l’escalat industrial amb ajuda d’Eurecat i aconseguir l’autorització reguladora per a la seva comercialització el segon semestre de 2019, per tal de poder fer el llançament del producte, denominat Purespume, el primer trimestre de 2020, a través d’una xarxa internacional de distribuïdors especialitzats en el sector.

La innovació parteix d’una patent del cirurgià vascular Enric Roche, ideada a partir de la constatació d’una necessitat basada en la seva praxi diària. Posteriorment, va fundar VB Devices juntament amb Federico Grego, amb qui comparteix les tasques de desenvolupament del dispositiu per a la seva implantació en el mercat.

El doctor Roche explica que el nou sistema consisteix en una càpsula que, mitjançant un agitador magnètic adaptat, proporciona “en 30 segons, de forma automàtica i estandarditzada, l’escuma amb la consistència i la qualitat adequades”, de manera que “s’evita que els metges hagin de fer la barreja de forma manual i erràtica”.

“Al principi, vam mostrar la idea a companyies del sector i ens deien ‘quina proposta més bona, quan tinguis el producte, truca’m’, així que ens vam posar a desenvolupar i a fabricar el dispositiu nosaltres mateixos”, relata el facultatiu.

Per aconseguir-ho, VB Devices va validar l’oportunitat de negoci, en conversa amb companyies del sector i amb altres especialistes, i va definir el camí per arribar al mercat, executant-lo amb el suport d’un equip d’experts i de proveïdors especialitzats, entre ells, Eurecat.

“Encara que la idea del dispositiu per a crear escuma estava molt bé, entre el prototip per provar el concepte i el producte comercialitzable hi havia tot un seguit de desafiaments a superar”, en els quals VB Devices va treballar, juntament amb el centre tecnològic, durant tot el 2017, detalla Roche.

“La primera fase es va centrar en transformar el prototip en una cosa comercial complint tots els requisits, un pas en el qual Eurecat va ser decisiu per trobar solucions”, afegeix Federico Grego, cofundador de la companyia, que recalca que ara els esforços estan orientats a l’escalat industrial i a l’aprovació reguladora del dispositiu.

L’aportació d’Eurecat ha consistit a desenvolupar el dispositiu per passar de la idea al producte industrialitzable. Amb aquesta finalitat, es van realitzar conceptes, prototips, simulacions i assaigs a laboratori per arribar a un producte òptim. Referent a això, “destaca el descobriment del mètode per extreure l’escuma i el desenvolupament de la part agitadora amb un únic motlle d’injecció de plàstic”, un treball “exigent que es va realitzar gràcies a l’estreta col·laboració mantinguda al llarg del projecte”, indica Jean-Baptiste Galy, enginyer de la Unitat de Desenvolupament de Producte d’Eurecat.

D’acord amb VB Devices, Purespume facilita el tractament d’una patologia que afecta a més del 25 per cent de la població, acostant-se al 80 per cent si es consideren les varius cosmètiques.

VB Devices es va fundar l’octubre de 2016 per desenvolupar i dur nous dispositius mèdics al mercat, un procés al qual, en paraules de Grego, ha ajudat “el sòlid ecosistema emprenedor en l’àmbit de la salut a Barcelona”, atès que “ha permès trobar a la pròpia ciutat els suports necessaris en termes d’enginyeria, patents i en l’apartat regulador”.

El projecte s’ha dut a terme dins del programa +PiME, que Eurecat ha posat en marxa per impulsar la innovació tecnològica a la petita i mitjana empresa, juntament amb PIMEC (Micro, petita i mitjana empresa de Catalunya) i AMEC (Associació de les empreses Industrials Internacionalitzades).