La cinquena edició del congrés XPatient Barcelona Congress ha apuntat a un canvi cultural en el model assistencial que abasti al conjunt de l’ecosistema sanitari per a l’empoderament del pacient i del cuidador i per a la millora efectiva de la seva experiència, en un context marcat per la COVID-19.

Organitzat pel centre tecnològic Eurecat, l’Hospital Clínic de Barcelona i la Fundació TIC Salut Social, amb l’impuls de la comunitat de pràctica XPA Barcelona (Experiència del Pacient), el congrés XPatient Barcelona Congress ha reunit aquesta setmana pacients, cuidadors, tecnòlegs, professionals sanitaris, gestors i empreses.

Segons el director d’eHealth d’Eurecat, Felip Miralles, el congrés “és una bona dosis de vitamines per afrontar aquesta crisi i les que puguin venir, des del reconeixement que hi ha moltes coses per millorar i que és necessari aquest canvi cultural, en tots els estaments, però especialment en els òrgans de decisió, que faci possible una transformació de l’assistència en salut”.

Des del punt de vista tecnològic, “les empreses i emprenedors que tenim a Catalunya, dels quals n’hem vist algunes propostes en el congrés, assumeixen que a més de l’excel·lència tecnològica i la validació clínica, també han d’oferir una proposta de valor de la qual es pugui quantificar i objectivar quin és el valor que aporta als usuaris finals, en aquest cas, pacients i cuidadors”, afegeix Miralles.

Solucions innovadores per millorar la qualitat de vida de pacients i cuidadors

El congrés ha presentat 18 propostes innovadores i casos d’èxit per a la millora de la qualitat de vida de pacients i cuidadors, seleccionades d’entre les propostes presentades a la crida a la participació. La segona jornada ha posat també en valor aprenentatges de malalts i professionals durant la crisi sanitària de la COVID-19.

En aquesta línia, la directora de l’Institut Clínic de Nefrologia i Urologia de l’Hospital Clínic, la Dra. Beatriz Bayés, ha donat a conèixer l’experiència dels pacients trasplantats renals duran la pandèmia, a partir de l’anàlisi de l’impacte del confinament, les alternatives a les visites presencials i el contacte directe amb els professionals.

El director de Desenvolupament Mèdic i de Negoci d’XKELET, el Dr. Pedro Vicente Hernández, ha presentat una solució innovadora per a la producció de fèrules a partir de la combinació d’Intel·ligència Artificial i impressió 3D per obtenir un producte de fabricació escalable, automatitzada, personalitzada i de baix cost, que es pot realitzar en els centres sanitaris en pocs minuts.

En l’àmbit de les experiències innovadores, la dissenyadora de branding i interfície de l’app Coagutest, Gisela Castañé, ha donat a conèixer l’aplicació mòbil que permet el control i càlcul de les dosis de medicació en pacients del Tractament d’Anticoagulació Oral.

Per la seva banda, la psiquiatra adjunta del Servei de Psiquiatria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, Iluminada Corripio, ha exposat el projecte eMOTIPH, pensat per millorar la qualitat de vida i la gestió de les persones amb diagnòstic d’esquizofrènia resistent al tractament (ERT) mitjançant la definició i el codisseny d’una solució digital per donar resposta a les seves necessitats i proporcionar una atenció integral.

Avaluació de l’experiència del pacient

El congrés XPatient Barcelona Congress ha comptat també amb dues sessions centrades en l’avaluació de l’experiència del pacient i de les diverses formes de participació activa de pacients i professionals en el sistema sanitari, així com en els indicadors objectius per valorar els avantatges que ofereixen les innovacions tecnològiques en aquest àmbit.

En aquest sentit, el director del Programa d’Atenció a la Cronicitat de l’Hospital Clínic, el doctor Joan Escarrabill, i la directora en funcions de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), Montse Moharra, han abordat els diversos models participatius en la cocreació de serveis i en la presa de decisions.

Per la seva banda, la cap de la Unitat d’Experiència Pacient del Servei Català de la Salut, Anna Sant, ha destacat que el seu departament té per objectiu disposar d’un sistema de coneixement de l’experiència dels pacients i usuaris en les diferents línies i serveis assistencials, per tal d’integrar els resultats en els processos de millora del sistema de salut de Catalunya.

El congrés ha debatut sobre la participació activa de pacients en els diferents dispositius assistencials, des de l’àmbit de les infraestructures, les activitats sistemàtiques i la millora dels serveis assistencials. El debat ha estat protagonitzat pels propis pacients que han aportat la seva experiència i han destacat la importància de l’escolta activa per entendre el pacient i obtenir informació per al professional de la salut.

L’Xpatient Barcelona Congress ha abordat també la participació i la representació de pacients i cuidadors a través de l’experiència de la representant del Consell de Famílies de l’Hospital Sant Joan de Déu, Luisa Martínez; de la membre de la Comissió de Participació de Pacients de l’Hospital Clínic, Silvia Labé; i experiències europees en aquest àmbit a càrrec del president d’Antares Consulting i vicepresident de l’associació Shared Patient Experience (SPX), Eduard Portella.