Les empreses SERHS Food, Campos Estela i el Clúster Foodservice, amb la col·laboració del centre tecnològic Eurecat, han iniciat el projecte Edugam, que dissenyarà un programa innovador d’educació i de promoció d’estils de vida saludables basat en la gamificació, dirigit als menjadors escolars d’educació primària de les escoles catalanes.

En aquesta línia, el projecte, que compta amb el suport del programa Catalunya Clústers de l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) de la Generalitat de Catalunya, s’estructurarà en un sistema de punts i reforços competitius que premiarà els reptes assolits pels centres educatius sobre els millors hàbits i pràctiques saludables, que podran ser bescanviats en diferents modalitats de manera atractiva pels participants, utilitzant suports digitals com una pàgina web o una app.

L’objectiu del projecte Edugam és millorar els hàbits nutricionals i l’activitat física d’infants d’entre 6 i 12 anys a partir de la gamificació, mitjançant dinàmiques pròpies del joc en un entorn com el del menjador escolar.

En el marc d’Edugam, en una primera fase que ara comença, es faran focus groups amb l’objectiu de conèixer els interessos i les necessitats de famílies, alumnes, cuiners, monitors, directors de les escoles i administracions, entre d’altres, per dissenyar un programa efectiu i oferir solucions avaluades científicament.

A Catalunya hi ha prop de 480.000 alumnes d’educació primària i uns 2.000 menjadors a escoles públiques, privades concertades i privades. Es calcula que la majoria dels estudiants dinen a l’escola, tot i que no hi ha unes dades concretes generals oficials.

Pel que fa a la restauració en els centres, una tercera part és gestionada per la mateixa escola i la resta, dues terceres parts, per empreses externes, tant de forma in situ com en línia freda transportada des d’una cuina central (mitjançant acords o concursos amb Ampas o Consells comarcals, majoritàriament).

Es tracta d’un segment estratègic i d’una etapa a la qual l’estil de vida afectarà el seu propi futur i on, alhora, els valors apresos es transmeten generalment als seus fills/es i entorn. Per aquest motiu, Edugam té una gran importància i transcendència en el sector que sobrepassa una visió parcial de l’objectiu, compartit per tot aquest grup d’empreses i entitats que es volen sumar a aquesta iniciativa.

El Clúster Foodservice coordina el projecte Edugam i les empreses SERHS Food i Campos Estela participen com a proveïdors del servei de menjadors escolars, aportant informació dels objectius i amb la voluntat de crear valor compartit que contribueixi a millorar els estils de vida dels participants. El centre tecnològic Eurecat, per la seva banda, s’encarregarà del disseny del programa.