El món viu una constant evolució tecnològica i una creixent consciència sobre l’entorn i la salut. En aquest escenari, la Direcció Científica d’Eurecat, treballa per anticipar-se a les necessitat de les empreses per respondre a les seves inquietuds en el moment adequat. Així ho explica en aquesta entrevista el nou director científic d’Eurecat, Daniel Casellas, qui posa de relleu la vocació del centre tecnològic de fer les empreses partícips de la recerca que desenvolupa i, alhora, captar els seus reptes de futur i adreçar-los conjuntament.

 

Quina és la tasca que duu a terme la Direcció Científica d’Eurecat?

La missió de Direcció Científica és promoure, recolzar i vetllar per l’excel·lència científica d’Eurecat, amb l’objectiu d’atraure talent, posicionar científicament Eurecat a nivell internacional i generar coneixement propi per oferir nous serveis tecnològics diferencials. Crec que és un dels trets diferencials respecte altres centre tecnològics; creiem que la recerca i l’excel·lència científica ens farà ser més competitius, més àgils en respondre les necessitats industrials i ens permetrà entendre millor els reptes emergents.

 

Seria com fer de radar tecnològic per a les empreses?

A Eurecat fem recerca aplicada i, per tant, les nostres tasques de recerca, desenvolupament i innovació han d’acabar arribant al mercat en un termini relativament curt de temps. Cal recordar que en recerca la immediatesa no és òptima ni sinònim d’excel·lència, per això en alguns casos la transferència tecnològica necessita un temps de maduració. En aquest sentit, i com que la nostra recerca està enfocada a mercat, podríem dir que som més que un radar; ens anticipem a les necessitat de les empreses per respondre les seves inquietuds en el moment adequat.

 

En l’escenari actual, quins són els camins més òptims per facilitar la transferència del coneixement al teixit empresarial i industrial?

Els reptes tecnològics estan en constant evolució i cal identificar-los des de bon inici per facilitar la transferència de coneixement. Una bona estratègia és engegar projectes de recerca amb col·laboració amb empreses, on l’empresa entén des del començament el tempo de la recerca i posa mitjans per assolir-la conjuntament amb Eurecat. Existeixen instruments de finançament nacional i europeu que faciliten aquest camí i a Eurecat els utilitzem amb èxit, involucrant empreses catalanes en projectes de recerca d’àmbit europeu.

 

Quin tipus d’iniciatives porteu endavant per aconseguir-ho?

A part de projectes consorciats a nivell internacional, on acostumem a involucrar tota la cadena de valor i, per tant, facilitem que la recerca arribi a mercat, estem engegant campanyes de difusió de la nostra investigació, apropant-la a les empreses. Volem fer el teixit empresarial i industrial partícip de la nostra recerca i alhora captar els seus reptes de futur i adreçar-los conjuntament.

 

T’atreviries a fer algun pronòstic sobre les innovacions tecnològiques que marcaran els propers anys?

Vivim una constant evolució tecnològica i una creixent consciència sobre el nostre entorn i la nostra salut. Sense la bola de vidre per predir les properes innovacions, sí que crec que aquestes estaran lligades al millor ús dels recursos naturals i al desenvolupament de processos industrials i de materials sostenibles, al tractament de dades per prendre decisions òptimes i immediates, a la nutrició personalitzada i, de forma més genèrica, a la hibridació de tecnologies industrials i digitals.