ctm manresa

Les empreses són el principal motor de la innovació, que tot convertint noves idees en productes, processos i models de negoci innovadors, generen riquesa i ocupació.

No obstant, un fet que marca la diferència és que puguin comptar amb un sistema d’innovació potent que impulsi la seva competitivitat i és aquí on Eurecat pot aportar molt, sumant esforços per configurar un ecosistema robust, juntament amb universitats, centres de recerca, administracions, parcs científics, associacions empresarials, business angels, capital risc i associacions empresarials, entre d’altres.

Una passa fonamental en aquesta direcció és la que hem donat recentment amb la fusió de la Fundació CTM amb Eurecat, una operació que situa Manresa com a centre neuràlgic de les competències tecnològiques de sostenibilitat, de materials metàl·lics i modelització i simulació de processos i que aglutina experteses i coneixements que milloren la capacitat d’innovació en sectors estratègics per a l’economia catalana.

L’operació ha culminat una etapa d’integració funcional que ens ha vinculat ambdós centres des de 2015, un període que ha estat molt positiu i que ha permès posar les bases perquè ara la fusió es consolidi de forma molt natural, obrint un canvi pensat per millorar i créixer, tant en recursos com en capacitats i en l’abast i la projecció en àrees de fort creixement, com l’economia circular i els nous materials, íntimament lligats al nou paradigma de la indústria 4.0.

A més de guanyar massa crítica i eficiència, la integració aportarà més clients, més línies de recerca i més facturació i, sobretot, beneficiarà el teixit industrial del tot Catalunya i del Bages, en particular. La indústria ha canviat molt en els darrers anys i les empreses requereixen solucions cada cop més transversals i multitecnològiques per afrontar els seus desafiaments.

Dins d’aquesta dinàmica, ens tenen al costat per poder donar forma a nous projectes de futur fonamentats en tecnologies avançades, talent i infraestructures i laboratoris altament especialitzats.

Són exemples algunes innovacions en impressió 3D que hem presentat a la Barcelona Industry Week, juntament amb nous wearables que incorporen la tecnologia d’Internet de les Coses amb aplicació al món de l’esport i de la salut. De totes elles en teniu informació en aquest newsletter d’octubre, on trobareu també innovacions vinculades a l’economia circular, la construcció, l’economia de les dades i del reconeixement que hem rebut per part de l’Euroregió Pirineus Mediterrània per millorar l’atenció als malalts crònics amb medicina preventiva i personalitzada, entre altres novetats.