La innovació s’està consolidant com el factor clau per a la competitivitat empresarial, des de la perspectiva d’aplicar amb eficiència els nous coneixements i tecnologies per generar valor. Des d’aquest angle, Eurecat busca constantment fórmules que afavoreixin la innovació per permetre l’evolució empresarial i industrial, amb especial atenció als progressos de les petites i mitjanes empreses, a la vegada que vetllin per al millor impacte social. Dins aquest marc, enguany algunes de les nostres iniciatives i projectes han donat impuls a la hibridació de les tecnologies digitals, industrials, biotecnològiques i a la sostenibilitat en múltiples sectors, amb avenços que abasten des de la innovació en bateries, la mitigació dels efectes del canvi climàtic, les energies alternatives com l’hidrogen verd i l’economia circular fins a innovacions que marquen la diferència en camps com les indústries culturals i creatives, la nutrició de precisió, la salut i la implantació de la indústria 4.0 i els nous processos de fabricació.

Cada any, la llista de projectes que portem endavant creix i comprèn multitud d’iniciatives privades amb empreses catalanes líders a nivell estatal i europeu amb tecnologies diferencials com la plastrònica, les tecnologies òmiques o la intel·ligència artificial i la participació en consorcis europeus molt potents on generem solucions tecnològiques altament avançades. A partir d’ara, la recentment creada Fundació Eurecat Latam treballarà estretament amb l’ecosistema d’innovació llatinoamericà perquè pugui conèixer i nodrir-se d’aquestes experiències pioneres dutes a terme amb empreses catalanes, amb la idea que sigui el punt de partida de nous projectes tecnològics amb impacte, amb l’escalabilitat i l’autosuficiència econòmica com a eixos prioritaris. Es tracta de sumar i facilitar les connexions perquè les empreses catalanes puguin aportar el seu coneixement per estimular la innovació i el desenvolupament de projectes a Llatinoamèrica, tot promovent la translació de competències i de capacitats adquirides en projectes d’èxit, a més de contribuir al creixement de les empreses catalanes amb presència a la regió, tot facilitant els vincles amb el teixit innovador i empresarial.

En l’esfera digital, en aquest newsletter trobareu projectes d’innovació per a la ciutat intel·ligent, entre els quals destaca la introducció de tèxtils híbrids arquitectònics que afegeixen noves funcionalitats a les façanes dels edificis en l’àmbit de l’energia i la il·luminació. També us parlem sobre els guanyadors dels Premis RuralApps i de la participació d’Eurecat en el congrés Puzzle X, un esdeveniment que ha abordat com les darreres tecnologies impactaran en la societat, les ciutats i les indústries, i en el Talent Knowledge Congress, on hem aportat la nostra experiència i visió en la gestió del coneixement.

L’apartat dedicat al reportatge recull un vídeo que mostra un projecte amb l’empresa Miliunverd per a la recerca d’un envàs sostenible per comercialitzar el seu oli Casolí. Així mateix, a la secció per reflexionar us apropem un innovador programa de formació a empreses de l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB). Trobareu també destacada una informació que es fa ressò dels quatre projectes que el centre de referència en R+D+I en bateries del sud d’Europa, Battech, ha posat en marxa aquest trimestre per un valor de més de quatre milions d’euros, dirigits al desenvolupament de bateries i al reciclatge de materials per a vehicles elèctrics. Estem també molt satisfets de compartir-vos que Xavier López, director general Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat, ha estat reelegit vicepresident de la Federació de Centres Tecnològics d’Espanya (Fedit), dins del nou Consell Rector de l’entitat, amb el qual compartim la visió de sumar idees, coneixement i solucions per enfortir la capacitat de les empreses per competir amb èxit en el mercat. L’enfocament cap a la innovació és una visió on la inspiració, el coneixement i les capacitats estan al servei del creixement empresarial i social, un objectiu que a Eurecat està íntimament lligat a la creativitat, el talent i a l’ambició del nostre equip per millorar el món. En el seu nom, us desitjo unes molt bones festes i el millor per al nou any.

Xavier Torra
President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya