Trobar fórmules per accelerar el treball conjunt dels sectors privat i públic, de la societat i dels científics per implementar solucions a llarg termini orientades a resoldre els reptes ambientals que afronta la Mediterrània ha estat una de les principals conclusions de la conferència internacional Cassandra, que hem organitzat des d’Eurecat amb la visió de compartir una perspectiva transversal davant d’alguns dels desafiaments que ens afecten de forma molt propera.

En aquest sentit, esperem que les solucions identificades puguin inspirar accions similars a tot el món, a partir de la publicació dels resultats de la conferència i de la creació d’una sèrie de recomanacions dirigides a les mateixes administracions que han participat a Cassandra, com les Nacions Unides, la Comissió Europea i el Parlament Europeu, el Banc Mundial i l’OCDE.

La resiliència climàtica implica una transformació en clau socioecològica, que introdueix una nova manera de produir tot allò que necessitem i de viure, amb un impacte molt menor sobre l’entorn mediambiental i els recursos. En aquest context, estem convençuts del potencial de la innovació tecnològica per proporcionar un suport eficaç a les decisions per adaptar i mitigar els impactes del canvi climàtic, a més d’avançar en molts altres horitzons que fins fa poc semblaven molt llunyans.

Un exemple d’aquesta progressió és la companyia Ephion Health, creada per Eurecat, l’Hospital Sant Joan de Déu i The Collider i pionera en l’ús de la intel·ligència artificial per monitorar l’evolució de pacients amb malalties que afecten la mobilitat. La capacitat d’innovar d’Ephion Health constitueix una mostra de l’efervescència en matèria de transformació digital, que aquestes darreres setmanes s’ha plasmat en múltiples projectes que s’han pogut veure a IHF World Hospital Congress i Smart Cities. Amb motiu d’aquesta darrera fira, hem rebut a Eurecat la visita del Ministre President de Flandes, Jan Jambon, acompanyat d’una nodrida representació de l’ecosistema digital de la regió flamenca, que ha posat en relleu tot el potencial de les tecnologies emergents en múltiples àmbits.

A nivell industrial, aquest mes de novembre hem presentat projectes molt representatius de les noves tendències a Composites Madrid i MetalMadrid, on hem mostrat avanços en la fabricació de marcs de finestres de composite termoplàstic per reduir el pes dels avions i l’assaig d’una font alternativa de matèries primeres crítiques per a aliatges d’alumini per a vehicles elèctrics, respectivament.

També us donem a conèixer un vídeo que mostra un projecte amb Canmartex que estableix un nou sistema de control de qualitat total i predictiu amb l’objectiu d’aconseguir una productivitat de tèxtil de qualitat i minimitzar la producció defectuosa.

Altres innovacions que us compartim parlen de nous enfocaments i d’eines per impulsar la igualtat de gènere i la diversitat en la mobilitat intel·ligent, de la restauració de la costa europea amb solucions basades en la natura, de nous projectes a la indústria cultural i media i d’un nou model predictiu geoespacial desenvolupat amb FACSA que permet prevenir riscos per a la salut pública a partir de les aigües residuals, entre altres novetats.

Xavier Torra
President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya