El centre tecnològic Eurecat durà endavant un estudi en el marc de la present edició del Festival Cruïlla, que se celebra del 5 al 8 de juliol a Barcelona, que permetrà configurar un mapa emocional de l’esdeveniment, amb l’objectiu d’establir un procediment d’avaluació neurocientífica de l’experiència dels participants en les diferents activitats disponibles.

Amb l’aparició de dispositius wearable, “es fa possible el registre simultani de diversos participants assistint a un esdeveniment en viu i el nostre interès radica en comprovar fins a quin punt podem obtenir mesuraments fiables i robustos en un esdeveniment tipus festival, en el qual hi ha diferents activitats i els participants es desplacen entre ells”, remarca l’investigador d’Eurecat, Alexandre Pereda, especialitzat en recerca en neurociències i psicologia cognitiva.

Segons explica, “les mesures fisiològiques s’han usat àmpliament per a avaluar amb gran precisió temporal què ens emociona o ens crida l’atenció de diverses experiències audiovisuals, incloent-hi esdeveniments en viu, on els moviments dels assistents estan molt limitats”.

“Fins a on sabem, existeix molt poca investigació que combini senyals fisiològics i dades espacials durant l’assistència a esdeveniments en directe, tot i que la idea de mapa emocional sí que ha estat usada en el context de la planificació urbana, tant amb mesures qualitatives com fisiològiques”, detalla Alexandre Pereda.

Càlcul de la petjada de carboni per a la sostenibilitat del festival

Eurecat farà el càlcul de la petjada de carboni resultant de l’organització i l’execució del festival, amb la finalitat que Endesa, que és el patrocinador sostenible de l’esdeveniment, i Cruïlla puguin dur a terme actuacions per compensar les emissions de gasos d’efecte hivernacle ocasionades.

Segons explica David Sánchez Domene, investigador de l’Àrea de Sostenibilitat d’Eurecat, “el càlcul inclourà les emissions resultants de la preparació, l’execució i el tancament del festival”. A partir d’aquest càlcul, “s’elaborarà un document amb recomanacions per a la reducció d’emissions de futures edicions de l’esdeveniment”.