El centre tecnològic Eurecat presenta aquesta setmana en el Mobile World Congress un prototip de blister intel·ligent desenvolupat amb l’empresa inFÁRMAte que permet registrar si es produeix la ingesta de pastilles i enviar alertes en cas d’incompliment de la pauta, amb la finalitat de contribuir a incrementar l’adherència al tractament dels pacients crònics polimedicats.

La innovació, anomenada SigueMed, compta amb circuits electrònics impresos amb tintes funcionals i connectivitat Bluetooth i ha estat desenvolupada en el marc del hub europeu d’acceleració tecnològica SmartEEs.

D’acord amb la promotora tecnològica de la Unitat d’Impressió Funcional i Dispositius Integrats d’Eurecat, Cristina Casellas, “la incorporació d’electrònica en el blister a través de circuits electrònics impresos a la làmina de segellat i de connexió Bluetooth fa possible que la solució de salut digital avisi el pacient per recordar el temps d’ingesta de pastilles, registri el moment en què es produeix i generi i enviï alertes a les persones assignades com a contactes”.

L’ús de tintes funcionals per a la impressió dels circuits electrònics “té, a més, com a gran avantatge el baix cost de fabricació del blister setmanal”, destaca el CEO d’inFÁRMAte, Antonio Rey.

En una segona fase, “el blister es podrà connectar a una aplicació mòbil, a una aplicació per a les farmàcies o a un dispositiu de canell o per penjar, així com a un servei de monitoratge del pacient”,  afegeix Antonio Rey.

“El blister intel·ligent permet, a més d’aixecar alertes respecte a anomalies en la presa de medicaments, construir un perfil d’adherència del pacient i promoure de manera proactiva el compliment terapèutic”, afirma el director de Tecnologies de Salut d’Eurecat, Felip Miralles.

La falta d’adhesió al tractament en casos amb pacients polimedicats crònics és un problema global que afecta la Unió Europea, arribant, en alguns països, a nivells superiors al 50 per cent. En conseqüència, a Europa hi ha de mitjana unes 200.000 defuncions prematures a l’any i suposa un cost anual de 125.000 milions d’euros per als sistemes sanitaris.

Veniu a visitar-nos al Congress Square: Estand CS210