La cuina i la gastronomia formen part del patrimoni cultural dels territoris i, avui en dia, també són un motor econòmic. Atesa la seva importància, des de l’any passat i fins aquest estiu s’està celebrant a Catalunya el III Congrés Català de la Cuina, en el que un dels àmbits temàtics treballats, sobretot a les comarques de Tarragona, és el turisme i la gastronomia, un binomi en creixement i que moltes destinacions turístiques estan incorporant a les seves estratègies.

La necessitat de diferenciar-se i de posar en valor l’autenticitat de la destinació, de donar resposta als visitants amb majors interessos culturals, de desestacionalitzar l’activitat turística i de propiciar una major distribució dels fluxos pel territori són alguns dels arguments pels que el turisme gastronòmic, que es considera com un atractiu indispensable de les destinacions, es troba en constant creixement.

El II Global Report on Gastronomy Tourism de l’Organització Mundial del Turisme, posa de manifest que el 87 per cent dels ens turístics consideren que la gastronomia és un element estratègic per definir la imatge i la marca del territori.

A més, les experiències gastronòmiques esdevenen cada vegada més decisives en l’elecció de la destinació. Per a un segment com són els Millennials, els joves nascuts dins les darreres dues dècades del segle XX, el menjar és un atractiu clau per viure experiències autèntiques, com es recull en les conclusions del I Congrés Internacional de Turisme Gastronòmic.

El número 24 del butlletí sobre innovació i tendències en turisme ‘Tendències’, editat pel Departament d’Innovació Turística d’Eurecat, analitza en profunditat aquesta temàtica en el reportatge ‘Destinacions amb actius gastronòmics’.

 

III Congrés Català de la Cuina

A Catalunya, la constatació d’haver desenvolupat un model de creixement i d’èxit sobre la gastronomia i la cuina catalana ha portat a la celebració del III Congrés Català de la Cuina,  promogut per la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica i el Campus d’Alimentació de la Universitat de Barcelona. Es tracta d’una oportunitat d’anàlisi i de reflexió sobre què ha esdevingut la cuina catalana durant els últims 25 anys i sobre quina és la situació actual del món de la cuina a nivell professional, social, cultural i turístic.

A més, tot l’any congressual té l’objectiu de respondre a la necessitat de consolidar aquesta fórmula d’èxit, millorar-la i garantir-la per a les properes dècades amb la mirada posada cap a l’horitzó del 2025, un nou punt estratègic en el calendari europeu.

El Congrés promou un procés obert de debat a tot Catalunya i descentralitzat en comissions territorials liderades per les universitats catalanes.

En aquest marc, la Comissió del Camp de Tarragona , liderada per la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili, i la proposta turística ‘El Paisatge dels Genis’, que permet descobrir l’essència del paisatge de Costa Daurada i Terres de l’Ebre que va inspirar l’obra i la personalitat de quatre genis universals com Antoni Gaudí, Joan Miró, Pau Casals i Pablo Picasso, han engegat el projecte ‘La Cuina dels Genis’.

 

 

La Cuina dels Genis

Prenent l’eix de les manifestacions artístiques i la cultura, el projecte proposa vincular la cuina de les comarques de Tarragona amb els artistes universals que han deixat la seva petjada al territori i que s’hi han inspirat, alhora que es duu a terme un procés de reflexió entorn els trets definitoris que caracteritzen aquesta cuina.

Els Genis, Gaudí, Miró, Casals i Picasso, que van néixer o passar llargues temporades a Reus, Mont-roig del Camp, El Vendrell i Horta de Sant Joan, respectivament, permeten dialogar en torn a la gastronomia a través de diversos elements com els productes de proximitat, l’arquitectura, els plats, la natura, les formes, el color, el territori, els paisatges, les tècniques, la llibertat creativa, la història, les persones o les emocions, entre d’altres.

El procés creatiu que s’ha engegat, compta amb la participació d’experts dels centres d’interpretació i museus centrats en les figures dels artistes, de cuiners, de forners i pastissers, de productors del territori i de gestors turístics, que s’organitzen en grups de treball a cadascun dels municipis per compartir el seu coneixement i crear nous plats.

Productes de proximitat

Per conèixer un territori s’ha de conèixer la seva gastronomia, que mostra les riqueses naturals que aquell lloc pot oferir. És per això que a totes les comissions del III Congrés de la Cuina s’està fent especial èmfasi en analitzar els productes de proximitat, ja que molts dels plats que defineixen la cuina i la gastronomia d’un país estan elaborats a partir d’aliments autòctons excepcionals i arrelats al territori, el que els proporciona un caràcter específic i amb personalitat pròpia.

A més, aquests tenen un estret vincle amb altres eixos de reflexió del congrés com són el Coneixement culinari, que inclou la qualitat del producte agroalimentari o nous àmbits científics; o Cuina i societat, que inclou àmbits com la cuina i l’alimentació saludable o la cuina de proximitat i el desenvolupament local i territorial.

En aquest sentit, estudis recents realitzats per la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat i el grup de recerca en Nutrigenòmica del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili, han demostrat que l’estacionalitat modifica els efectes sobre la salut del consum d’una mateixa varietat de fruita.

També des de la Unitat de Biotecnologia es lideren diversos projectes que tenen com a objectiu identificar nous ingredients saludables, com és el cas del projecte PECT Nutrisalt que se centra en les plantes de les comarques de Tarragona per revaloritzar econòmicament aquests cultius i sobretot les parts d’aquestes plantes que no s’aprofiten pel consum humà.