Habitat Cluster Barcelona, ​​de la mà del centre tecnològic Eurecat i les empreses sòcies Jung i Madersenia, estan duent a terme el projecte ARIES: Artificial Intelligence Embedded on Surfaces, que té per objectiu estudiar la combinació d’electrònica híbrida i flexible amb l’aplicació de la tecnologia de reconeixement gestual mitjançant intel·ligència artificial (IA) en productes del sector hàbitat.

L’objectiu del projecte és adequar els productes del sector hàbitat a les noves necessitats detectades al mercat convertint-los en objectes intel·ligents capaços d’integrar-se a l’Internet of Things (IoT) així com de connectivitat 4.0, responent també a les inquietuds mostrades per part de la població avui dia en relació amb la seva interacció amb elements d’ús comú gràcies a la integració d’electrònica flexible.

La pandèmia de la Covid-19 ha representat una crisi sanitària sense precedents a nivell mundial. La globalització se’ns ha tornat en contra i el nostre model de vida ha estat qüestionat. Teletreball enfront de presencialitat, teleconferències en lloc de viatges i un nou model de turisme. Ningú sap fins a quin punt es mantindran aquests canvis en el temps ni si estem davant d’un nou paradigma. Però és cert que ara com ara ens enfrontem a noves exigències a tots els nivells econòmics i socials.

Dins aquest context és un fet que com a societat ens estem replantejant la forma amb què interactuem amb les superfícies dels objectes d’ús comú, per satisfer la nova necessitat d’extremar la higiene i evitar contactes per eliminar o minimitzar en tant que sigui possible la propagació de microbis que ens puguin portar a situacions com la que hem viscut de desastre humanitari i econòmic a nivell mundial.

Aquesta nova necessitat encaixa amb les noves tendències al sector Hàbitat específicament de les 7 tendències identificades al Quadern de Tendències de l’Hàbitat 19/20 amb la tendència EveryWhereLikeHome basada en la tranquil·litat i la comoditat que sentim a les nostres llars i extrapolar-la als entorns comuns i d’ús compartit on la nostra zona de confort es veu clarament reduïda.

Aquest projecte s’està duent a terme des del maig del 2021 i es preveu finalitzar el març del 2022. S’estan realitzant dues proves pilot en dos socis del clúster, Jung i Madersenia, per incorporar la intel·ligència artificial als seus productes actuals i facilitar així la creació de nous productes amb més valor afegit. En concret, s’està estudiant la tecnologia de reconeixement gestual en polsadors de Jung de material plàstic i en mobiliari de fusta de Madersenia, que permetin accionar diferents elements d’una habitació o espai, com ara obrir, tancar o regular la intensitat de la llum , les persianes o la calefacció. A la foto de la notícia, es poden veure proves de validació del sensor als pulsadors de JUNG a Eurecat.

Els àmbits d’aplicació seran aquells llocs de concurrència pública on hi ha més riscos de contagi (hospitals, hotels, oficines, etc.), i és precisament en aquests sectors on se centra aquest estudi de viabilitat.

El resultat principal esperat d’aquest projecte és validar la viabilitat de desenvolupament de superfícies intel·ligents amb capacitat de reconeixement gestual gràcies a la integració d’electrònica flexible i intel·ligència artificial que desenvolupa Eurecat en productes de les dues empreses del clúster hàbitat

Un altre resultat previst del projecte és identificar, mitjançant jornades especialitzades dirigides al sector i activitats de transferència de coneixement, altres oportunitats d’implementació de la intel·ligència artificial a altres empreses del clúster.

El projecte ha rebut finançament del Ministeri d’Indústria i Comerç, mitjançant la convocatòria pública de subvencions per a projectes d’Agrupacions Empresarials Innovadores de l’any 2021.