El centre tecnològic Eurecat Reus iniciarà el proper mes de gener un estudi per avaluar els efectes de la suplementació amb probiòtics sobre els símptomes de la rinitis al·lèrgica persistent i la qualitat de vida de les persones afectades, que suposen el 21,5 per cent de la població, amb un major impacte en nens petits i persones joves.

Per participar a l’estudi, s’ha de tenir entre 18 i 60 anys i acreditar un diagnòstic de rinitis al·lèrgica persistent als àcars de la pols almenys des de fa dos anys, a més de no presentar cap malaltia gastrointestinal, autoinmunitària o anèmia, entre altres requisits.

L’estudi, anomenat microrin_2, es perllongarà durant tres mesos i es durà a terme a la seu d’Eurecat a Reus, situada davant de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus. S’ha habilitat el correu electrònic estudis@eurecat.org i el telèfon 636 944 723 perquè les persones que vulguin participar s’inscriguin com a voluntàries o consultin els seus dubtes.

“Considerant l’estreta relació entre el sistema inmunitari i els microorganismes que conviuen al nostre intestí, l’ús de determinats probiòtics en la quantitat adequada podria tenir un benefici en la salut, no solament en general, sinó també com a tractament emergent per a la prevenció de determinades al·lèrgies”, assenyala el director de la Unitat Tecnològica de Nutrició i Salut, el Dr. Josep Mª del Bas.

En les seves paraules, “els resultats poden ser útils per avançar en nous tractaments per a la simptomatologia associada a la rinitis al·lèrgica persistent i, per tant, a la millora de la qualitat de vida de les persones diagnosticades”.

Tractament i seguiment de la simptomatologia

Durant l’estudi es duran a terme quatre visites, a la primera de les quals s’avaluarà l’idoïnetat per poder participar. A les persones seleccionades, la setmana següent se’ls farà una visita en la qual se’ls proporcionarà el tractament i se’ls faran diferents analítiques.

Al cap de dos mesos de rebre el tractament, es durà a terme una tercera visita de finalització, on es faran noves analítiques i una avaluació de la simptomatologia associada a la rinitis al·lèrgica, així com a la seva qualitat de vida. Després d’un mes, es farà la darrera visita de l’estudi per fer un seguiment de la simptomatologia i de la qualitat de vida.

Els probiòtics i la microbiota intestinal

Segons l’Associació Científica Internacionals per Probiòtics i Prebiòtics (ISAPP), els probiòtics són microorganismes vius que, quan s’administren en quantitats adequades confereixen un benefici en la salut mitjançant la seva acció directa a la comunitat de microorganismes que viuen en el tracte intestinal, l’anomenada microbiota intestinal.

Molts estudis publicats a la literatura científica suggereixen que alteracions en la microbiota intestinal podrien ser l’origen del desenvolupament de malalties de component al·lèrgic. Això podria estar relacionat amb alteracions al sistema inmunitari de la mucosa intestinal.

La rinitis al·lèrgica és un problema de salut caracteritzat per la inflamació de la mucosa nasal a causa d’una reacció del sistema inmunitari en l’exposició d’al·lèrgens mediambientals com el pèl d’animals, plomes, pol·len, àcars de la pols i espores fúngiques en aquelles persones sensibilitzades. Es calcula que solament a Europa, els casos confirmats de rinitis al·lèrgica són entre un 17 i un 28,5 per cent, amb una prevalença del 22,7 per cent. A Espanya, la rinitis al·lèrgica afecta el 21,5 per cent de la població, amb un major impacte en nens petits i persones joves.