El centre tecnològic Eurecat coordina el projecte europeu HYPIEND, que estudia l’impacte dels disruptors endocrins al sistema hormonal durant l’embaràs i els primers 18 mesos del nadó i durant la prepubertat, per tal de disposar de coneixement que possibiliti el disseny d’estratègies per minimitzar l’exposició a aquestes substàncies químiques i minimitzar-ne els efectes adversos.
Els disruptors endocrins són substàncies químiques que poden interferir en el funcionament del sistema hormonal, especialment en etapes destacades de la vida com l’embaràs i la infància. Per això, el projecte analitzarà específicament els seus efectes a l’eix on convergeixen el sistema nerviós central i el sistema endocrí i que regula hormones com la del creixement o l’oxitocina, que coordinen funcions de l’organisme com el creixement somàtic, la lactància o l’adaptació a l’estrès, entre d’altres.
“Els disruptors endocrins es poden trobar en productes del dia a dia com productes de cura personal i cosmètics, aliments, begudes o productes de neteja, per això HYPIEND examinarà l’impacte d’aquests químics des d’un enfocament holístic”, detalla el coordinador de recerca l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat i investigador principal del projecte, Josep Maria del Bas.
El director de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, Antoni Caimari, destaca que “es tracta d’una de les primeres investigacions que estudien els efectes i els perills d’aquestes substàncies químiques mediambientals des de múltiples perspectives, i esperem obtenir resultats que ens permetin elucidar els mecanismes d’acció mitjançant els quals combinacions de disruptors endocrins exerceixen efectes adversos sobre la salut, així com reduir-ne l’exposició en poblacions especialment vulnerables”.
El projecte HYPIEND utilitzarà mètodes avançats de toxicologia computacional per definir i analitzar patrons d’exposició a combinacions d’aquestes substàncies i avaluarà els seus efectes sobre el sistema neuroendocrí, estudiant mecanismes d’acció i buscant nous biomarcadors no invasius d’alteració de la connexió entre el sistema nerviós central i el sistema endocrí.
A més, en el marc del projecte, es realitzaran dos estudis clínics a nivell europeu amb dones embarassades i joves durant la prepubertat per minimitzar l’exposició a aquestes substàncies i avaluar l’aplicabilitat dels biomarcadors identificats.
L’exposició a múltiples substàncies químiques de disruptors afecta el sistema endocrí, “fet que resulta especialment preocupant durant les etapes de desenvolupament embrionari, en lactància i infantil prepuberal”, explica la directora de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat, Nàdia Ortega. En aquest context, “el projecte s’enfoca a comprendre’n els efectes en la salut, avaluant-los mitjançant assajos preclínics. La informació obtinguda guiarà el desenvolupament de noves estratègies d’intervenció per minimitzar l’exposició a la població sensible”, afegeix.
Així, “la detecció de disruptors endocrins en diverses mostres biològiques és crucial a causa de l’àmplia varietat de compostos i dels seus nivells sovint extremadament baixos, gairebé indetectables. En aquest context, aplicarem tècniques basades en espectrometria de masses d’alta sensibilitat per a la seva anàlisi, i també es duran a terme estudis de dades a nivell òmic per comprendre com aquests disruptors endocrins afecten el metabolisme”, explica Núria Canela, directora de la Unitat del Centre de Ciències Òmiques, mixta amb investigadors de la Universitat Rovira i Virgili i Eurecat.
Estudis clínics a Europa amb poblacions sensibles
El primer estudi avaluarà l’eficàcia d’una intervenció conductual i l’ús d’aplicacions mòbils, per reduir els nivells d’exposició en dones embarassades i lactants, així com en els seus fills fins a 18 mesos després del naixement, i tindrà lloc a Espanya, Bèlgica i Polònia.
El segon estudi es durà a terme a escoles d’Espanya i Bèlgica amb nens de 6 i 7 anys i els seus tutors durant tres anys escolars, per avaluar-ne l’eficàcia en una reducció dels nivells d’exposició a disruptors endocrins en els nens i incrementar el coneixement dels seus progenitors sobre aquestes substàncies químiques.
El projecte compta amb un pressupost de 7 milions d’euros i està finançat pel Programa Horizon Europe de la Unió Europea.
Un total de 14 socis de vuit països europeus formen el consorci de HYPIEND, el centre tecnològic Eurecat, coordinador del projecte, l’Institut de Recerca en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP-CERCA), la Universitat de Granada, ProtoQSAR i HULAFE – Institut de Recerca Sanitària La Fe, d’Espanya; la Universitat Stichting Radboud (SRU), dels Països Baixos; Sciensano, la KU Leuven i la Universitat de Liege (ULIEGE), de Bèlgica; Kungliga Tekniska Hoegskolan (KTH), de Suècia; el Centre de Medicina Ksztalcenia Podyplomowego, de Polònia; i Enco SRL, d’Itàlia. A més, compta també amb la participació del King’s College London, del Regne Unit, i de la Universitat de Ginebra, de Suïssa.