Monitorar els exercicis físics que ha prescrit el fisioterapeuta, comunicar-se a través d’un xat amb l’equip mèdic, recordar la medicació i les visites mèdiques programades i donar recomanacions a mida sobre salut i benestar basades en la intel·ligència artificial són algunes de les funcionalitats d’una nova aplicació de salut digital personalitzada que ha desenvolupat el centre tecnològic Eurecat juntament amb la Fundació Althaia, en el marc del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) BAGESS que coordina l’Ajuntament de Manresa.

L’aplicació, anomenada Crono 360, s’ha començat a implantar a nivell de prova pilot amb pacients crònics amb problemes de salut mental i també amb persones en procés de rehabilitació cardíaca atesos a l’Hospital de la Fundació Althaia de Manresa.

L’objectiu de l’eina és millorar l’atenció continuada i la qualitat de vida de les persones amb dependència i/o malalties cròniques, tenint en compte la realitat demogràfica i l’índex d’envelliment de la comarca del Bages.

“En l’aplicació el pacient visualitza de manera molt senzilla el tractament i les activitats que han estat encomanades per l’equip clínic i què ha de realitzar”, explica el director de la Unitat de Salut Digital d’Eurecat, David Marí. “A més, el sistema és capaç de monitorar i tenir en compte variables de seguiment basades en informació recollida per sistemes de dispositius electrònics portables”, afegeix.

La nova aplicació digital Crono 360 és el resultat d’un treball conjunt i coordinat entre professionals d’Eurecat, que han desenvolupat la tecnologia, i professionals d’Althaia de diferents departaments, que han definit els continguts i recomanacions i, a la vegada, el circuit i la integració amb els sistemes de l’hospital. A més, en la fase de disseny s’han tingut en compte l’opinió i les necessitats dels pacients recollides a través de grups focals.

Tot i que per als primers casos d’ús s’han escollit dues patologies cròniques específiques, l’eina s’ha plantejat de manera que sigui modulable i extrapolable, per tal que en un futur es pugui utilitzar per a diferents patologies cròniques.

Una solució digital per empoderar el pacient en la cura de la seva salut

Aquesta nova solució de medicina personalitzada usa les tecnologies del sistema recomanador BECOME i de la plataforma xCare desenvolupades per Eurecat.

El sistema avançat de recomanació BECOME “afavoreix l’empoderament de les persones per cuidar la seva salut gràcies a una doble personalització, tant del contingut que els ofereix com de la seva interacció amb l’usuari amb diverses estratègies i temps adaptats per mostrar la informació”, explica la responsable de recerca en Atenció Integrada de la Unitat de Salut Digital d’Eurecat, Sílvia Orte.

Segons assenyala, “és com tenir un entrenador personal sempre disponible i preparat per ajudar, que dona consells a mida al mateix temps que recopila nova informació”.

D’altra banda, com detalla el director de Tecnologies de Salut d’Eurecat, Felip Miralles, “aquesta aplicació de recomanació amb intel·ligència artificial també utilitza la tecnologia de la plataforma de serveis de software de salut digital xCare desenvolupada per Eurecat, que inclou diverses eines d’autogestió per a processos clínics adaptats a cada pacient de forma específica i que compta ja amb un repositori de més d’un miler de recomanacions”.

Prova pilot amb professionals i pacients per a la validació de l’aplicació

Actualment, un total de 33 pacients participen en la primera fase de la prova pilot, que permetrà avaluar la usabilitat de l’aplicació, tant per part de professionals com de pacients, per determinar si la interacció és fàcil, còmoda i intuïtiva. També  s’avaluarà la satisfacció de les persones que l’hagin utilitzat.

Tal com explica la cap de la Unitat de Recerca i Innovació d’Althaia, Gemma Cuberas, “finalitzada aquesta prova pilot, l’objectiu és continuar amb la investigació per poder avaluar aspectes més clínics com la millora en l’adherència a les visites o el tractament, la disminució del consum de recursos i la millora de l’estat emocional o de salut dels pacients, entre altres”.

Aquesta eina podria contribuir en el canvi de paradigma de l’atenció al pacient ajudant a avançar en la transformació del sistema de salut cap a una atenció més integrada. “L’atenció no presencial no ha de substituir la presencial sinó que ha de reforçar el seguiment i potenciar la proximitat entre pacient i professional a través de les noves tecnologies”, afegeix Cuberas.

Seguiment de pacients amb problemes de salut mental i cardiopaties

Les funcionalitats que ofereix l’eina s’han adaptat a cada un dels casos d’ús. Pel que fa a la salut mental, la nova aplicació recorda als pacients la medicació que han de prendre i les visites mèdiques que tenen planificades i, alhora, els ajuda a mantenir uns hàbits de vida saludables orientant-los en aspectes vinculats amb el descans, l’exercici físic i la dieta. A més, incorpora un sistema d’alarmes que notifica als professionals situacions de risc per als pacients, així com disposa d’un xatbot que mitjançant la intel·ligència artificial ofereix respostes personalitzades als usuaris.

D’altra banda, el monitoratge integra als professionals especialistes que fan el seguiment d’aquesta malaltia i als de l’Atenció Primària, buscant una atenció global del pacient. Per això, Crono 360 posa a disposició dels professionals una aplicació web per avaluar, prescriure i fer el seguiment de la simptomatologia i el tractament de manera integrada al sistema d’informació clínica hospitalària.

En el cas de les cardiopaties, l’eina permet seguir el programa de rehabilitació cardíaca. Els pacients tenen a la seva disposició la planificació diària d’activitats físiques, uns qüestionaris per a monitorar el seu estat de salut, píndoles educatives per a augmentar el seu coneixement en el maneig de la malaltia i l’agenda amb les visites mèdiques previstes, així com un xat per comunicar-se amb el seu equip mèdic.

A més, gràcies a la connexió amb una polsera electrònica, l’aplicació també registra la freqüència cardíaca mentre els pacients realitzen els exercicis físics, entre d’altres variables, el que permet activar alarmes en cas de detectar anomalies durant el seguiment.

PECT BAGESS

Crono 360 ha estat desenvolupada en el marc del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) BAGESS, que suposa el primer pas per a la implementació de l’estratègia Agenda Compartida del Bages en cronicitat i dependència, que vol convertir la comarca en un territori pioner a Catalunya en la integració de l’eix salut-social.

En el marc global d’aquest projecte, la solució se suma als desenvolupaments que estan duent a terme la resta de socis per donar resposta a les necessitats al voltant de l’envelliment, la dependència i la cronicitat, amb pilots específics a la comarca del Bages.

Així, el projecte PECT BAGESS, cofinançat per la Generalitat de Catalunya, està liderat per l’Ajuntament de Manresa i compta amb la participació d’Eurecat, Althaia, la Fundació Ampans, la Fundació Universitària del Bages, l’Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol i Sant Andreu Salut, que hi desenvolupen actuacions.