El centre tecnològic Eurecat Manresa acosta a les empreses del Bages casos d’èxit de transformació circular i sostenible per a la recuperació de matèries primeres o la reutilització de l’aigua, en una nova edició de la fira ExpoBages, en la qual a partir d’avui també anticipa diverses aplicacions i dispositius innovadors en l’àmbit de la salut per al benestar de les persones.

“Volem mostrar a la ciutadania i les empreses del territori projectes reals i les capacitats d’innovació d’Eurecat per portar a terme projectes en economia circular en diversos sectors d’activitat, combinant la perspectiva de mercat, la multisectorialitat i la integració de les moltes i variades tecnologies innovadores que es desenvolupen al centre tecnològic, sempre al servei de l’empresa i la societat”, assenyala el gerent territorial d’Eurecat Manresa, Juanjo Martin.

A més, “donem a conèixer als ciutadans l’experiència i implicació d’Eurecat en el desenvolupament de tecnologies en l’àmbit de la salut digital, entre les quals hi ha la plataforma Crono360, que actualment està sent provada amb Althaia en casos de pacients crònics”, afegeix.

Crono 360 és una aplicació desenvolupada juntament amb Althaia, Xarxa Assistencial Universitària de Manresa, que proporciona recomanacions personalitzades basades en intel·ligència artificial per a diversos àmbits de l’atenció mèdica per tal de millorar l’atenció continuada i la qualitat de vida de les persones amb dependències i malalties cròniques.

Aquesta aplicació ha estat desenvolupada en el marc del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) BAGESS, cofinançat per la Generalitat de Catalunya, que suposa el primer pas per a la implementació de l’estratègia Agenda Compartida del Bages en cronicitat i dependència.

Pel que fa a les innovacions en l’àmbit de la salut, mostra també un prototip de blíster intel·ligent amb circuits electrònics impresos amb tintes funcionals i connectivitat Bluetooth desenvolupat amb l’empresa inFÁRMAte, que permet registrar si es produeix la ingesta de pastilles i enviar alertes en cas d’incompliment de la pauta. Així, contribueix a incrementar l’adherència al tractament dels pacients crònics polimedicats.

A més, Eurecat hi dona a conèixer el dispositiu intel·ligent mandibular avançat desenvolupat amb Giromed Institute per al seguiment del tractament de la síndrome d’apnea obstructiva del son, i el projecte NHoA que dissenya un robot d’assistència socialment intel·ligent per ajudar a les persones grans a viure de manera independent a casa, mitigant-ne la soledat i l’aïllament i mantenint els seus hàbits saludables.

En el marc de la fira i de les jornades per a professionals que tenen lloc a l’espai TecnoBages, la desenvolupadora de negoci del mercat Alimentació d’Eurecat Clara Rafel imparteix una ponència centrada en les tendències tecnològiques en el sector agroalimentari.

Projectes innovadors

D’altra banda, Eurecat presenta diverses solucions d’economia circular com el projecte VIVALDI, que desenvolupa la valorització de residus de materials compostos, metàl·lics i ceràmics mitjançant la generació de pols reciclada per a la seva incorporació com a matèria primera en els processos de fabricació additiva i làser cladding, tecnologies en creixement en l’àmbit industrial.

A més, davant l’escenari actual de sequera, Eurecat mostra com en el projecte SUGGEREIX s’han desenvolupat eines per al monitoratge, quantificació de riscos i avaluació de sistemes de tractament d’aigua regenerada per contribuir al dissenys de nous esquemes de reutilització de l’aigua.

I pel que fa a la sostenibilitat, presenta la tecnologia de fabricació flexible i híbrida d’alumini verd sostenible d’alta resistència per produir estructures per vehicles més segures, lleugeres i circulars del projecte FLEXCRASH, així com la tecnologia d’encapsulació per als nous productes fitosanitaris adreçats a prevenir malalties de la viticultura com el míldiu, basada en una formulació amb microcàpsules biodegradables desenvolupada en el marc del projecte COPPEREPLACE.