L’Àrea de Biotecnologia del centre tecnològic Eurecat, amb seu a Reus, duu endavant un estudi amb 200 dones en etapa postmenopàusica, amb l’objectiu de definir millor futures estratègies nutricionals que ajudin a prevenir els símptomes i patologies associades a la menopausa, on el canvi hormonal que s’esdevé comporta una predisposició a patir malalties greus, com l’increment de risc de malaltia cardiovascular, ictus, alteracions cognitives o osteoporosi.

En concret, el projecte She Health desenvolupat per Eurecat, compta amb un estudi en el qual s’analitzen diferents paràmetres metabòlics, hormonals i de la microbiota intestinal de 200 dones en etapa de postmenopausa, per tal de definir, mitjançant l’aplicació d’algorismes, “grups que presentin uns trets metabòlics similars, per tal de dissenyar i assentar les bases científiques d’intervencions nutricionals innovadores i de precisió dirigides a cada un d’aquests grups”, afirma el director de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, el Dr. Antoni Caimari.

Aquest projecte “s’emmarca en l’aposta d’Eurecat per la transformació alimentària cap a la nutrició de precisió, amb la finalitat de generar coneixement i tecnologies innovadores que permetin a les persones gestionar de forma cada vegada més autònoma el seu benestar i, a més, fer-ho amb una vocació preventiva”, destaca el director científic de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, el Dr. Francesc Puiggròs.

A més de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat, també participen a l’estudi la Unitat de Ciències Òmiques, una Unitat d’R+D+i mixta formada per professionals d’Eurecat i de la Universitat Rovira i Virgili (URV), que duu a terme les anàlisis òmiques (metabòliques i de microbiota intestinal), i la Unitat de Salut Digital, que intervé en l’anàlisi de les dades que permeten identificar els grups de dones metabòlicament similars, així com quines són les variables clau que determinen la configuració de cada grup.