Geographical Citizen Science: fem ciència ciutadana a través del mòbil

/, Data Science/Geographical Citizen Science: fem ciència ciutadana a través del mòbil

Geographical Citizen Science: fem ciència ciutadana a través del mòbil

L’ús d’aplicacions basades en informació geoespacial és una de les principals vies de participació dels ciutadans en projectes científics. Aquesta és la conclusió del Capítol 6 “Geographical Information Systems in Modern Citizen Science” del llibre Analizing the Role of Citizen Science in Modern Research. El capítol, escrit pels investigadors d’Eurecat Laia Subirats i Alexander Steblin i per la investigadora Joana Simoes, analitza com l’auge dels telèfons intel·ligents, la web 2.0 i els sensors de baix cost han permès el desenvolupament de l’anomenada Geographical Citizen Science (Ciència Ciutadana Geogràfica)

La ciència ciutadana implica bàsicament la ciutadania en tasques pròpies dels projectes científics. En aquest cas la modalitat de ciència ciutadana geogràfica descriu la participació de ciutadans en projectes científics que requereixen la captura de dades i l’anàlisi d’informació geoespacial, principalment en projectes relacionats amb el medi ambient, tal com recull l’estudi. Dades oberts, codi lliure, ciutadania implicada i científics, tot s’unifica en els projectes d’aquest tipus per servir a les necessitats col·lectives. Així apareix una nova manera de fer la recerca induïda per l’esclat de la tecnologia i les xarxes socials.

Experiències d’ús en projectes científics

Els ciutadans actuen voluntàriament com a “sensors” i els projectes científics han d’aprofitar aquestes sinèrgies per apropar la recerca a la societat. La Geographical Citizen Science és una oportunitat per tot tipus de projectes científics, ja que promou la fàcil recollida de mostres, la col·laboració científica amb eines a l’abast de tots els ciutadans i un major compromís (engagement) gràcies a l’ús dels mapes interactius on es mostren els resultats de forma molt visual a partir d’APIs com Google Maps, Bing Maps o similars.

Mentre algunes iniciatives científiques aposten perquè els ciutadans participin de forma passiva fent ús de les opcions de geolocalització dels telèfons, també es detecten projectes que promouen l’observació activa per part dels ciutadans.

N’és un exemple l’app “Atrapa el tigre”, impulsada pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes. Ha permès als ciutadans contribuir en l’estudi i l’evolució d’aquesta espècie invasora a Catalunya. El projecte inclou tota la informació científica sobre l’espècie i un mapa interactiu que mostra per mitjà d’un codi de color la probabilitat que el mosquit fotografiat pels usuaris sigui realment un mosquit tigre. Gràcies a l’anàlisi de les dades geospacials de totes les fotografies recollides, s’ha generat un mapa global amb les zones afectades.

atrapa-eltigre

La informació geoespacial del projecte Atrapa el tigre

Citclops és un projecte liderat per Eurecat que ha aconseguit determinar la qualitat de l’aigua en funció del color, la transparència i la fluorescència gràcies a l’ús de sensors de baix cost i a les dades proporcionades pels ciutadans per mitjà de fotografies fetes amb l’app Citclops-Citizen Water Color Monitoring. En la recerca s’ha creat un sistema de suport a la decisió que integra la informació recollida per ciutadans, sensors i diversos repositoris de dades marines. Aquest sistema mostra la informació geoespacial a través de Bing maps.

citclops

El mapa de mostres de Citclops

El projecte Eye on Water (una evolució del projecte Citclops) també ha desenvolupat una app per incentivar la Geographical Citizen Science. Les mesures del color de l’aigua del mar d’aquesta aplicació es basen en l’escala Forel-Ule (FU) que s’utilitza per analitzar els color dels cossos d’aigua en limnologia i oceanografia. De nou, la informació geoespacial és clau per capturar i analitzar la informació recollida per part de ciutadans i científics. També per provocar el compromís per mitjà de sistemes de jocs (gaming) que recompensin els usuaris més actius com el que s’ha desenvolupat per aquest projecte.

La informació d’Eye on Water permet recollir en aigües marines de superfícies dades referents a la quantitat de fitoplàncton, les algues que generen 1/3 de l’oxigen produït a la terra. La iniciativa va ser un dels projectes científics que va dur a terme l’esportista Dídac Costa durant la regata Vendée Globe, la volta al món a vela en solitari.

Altres exemples de recerca de Geographical Citizen Science són la comunitat iNaturalist (mostra mapes d’observació de diverses espècies de Nova Zelanda) o JellyWatch (mostra mapes d’observació de diverses espècies de meduses al món).

El rol dels científics: control de qualitat per sistemes d’informació geogràfica (GIS) de ciència ciutadana

El rol dels científics no desapareix amb la Geographical Citizen Science. El repte consisteix a integrar fases de control de qualitat en els projectes de ciència ciutadana, tal com indiquen els investigadors Laia Subirats i Alexander Steblin.

En el cas de Citclops, s’ha desenvolupat un mòdul de software que analitza les imatges rebudes via app i computa el color de l’aigua. Això permet comparar el color indicat pels ciutadans a la hora d’enviar les imatges amb el color calculat per l’algoritme.

Un altre procediment de control de qualitat utilitzat a Citclops consisteix a proposar tècniques col·laboratives. D’aquesta manera, s’afegeix una funcionalitat extra dirigida a l’usuari amb la que pot revisar les imatges existents i marcar les que no son vàlides.

D’altra banda, el Big Data és una de les tendències tecnològiques que més oportunitats ofereix als científics, ja que permet processar la informació i extreure el valor real de la informació.

Tal i com ha succeït prèviament amb els altres innovacions GIS, els ciutadans també seran beneficiaris de noves eines Big Data de suport geoespacial. La Geographical Citizen Science ha arribat per quedar-se.

Foto: Rik Panganiban

Enllaç d’interès: European Citizen science Association

By | 2017-06-08T10:39:06+00:00 juny 8th, 2017|Blog, Data Science|0 Comentaris

Deixeu un comentari

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!