La personalització “està a l’avantguarda del sector de l’alimentació” i permetrà, en el propers anys, “crear aliments i begudes funcionals”, específics i saludables per a grups de consumidors en base a característiques genètiques i metabòliques i a l’estil de vida, entre altres factors, d’acord amb el director científic de l’Àrea de Biotecnologia del centre tecnològic Eurecat, Francesc Puiggròs.

En les seves paraules, la nutrició personalitzada és la “capacitat que tindrà cada individu d’assolir un comportament dietètic sostenible, beneficiós per a la seva salut i compatible amb l’estil de vida i la quotidianitat diària”. Un escenari ideal serà la possibilitat de “trobar aliments i begudes funcionals dissenyats de forma precisa per a cada persona en funció del codi genètic individual, la microbiota i els gustos i preferències personals”, explica.

Tenint en compte, però, els paràmetres d’escalabilitat i el benefici industrial, destaca l’oportunitat d’oferir al consumidor la personalització de la seva alimentació creant aliments i begudes funcionals per a diferents grups de persones en funció de similituds biològiques, genètiques, metabòliques, la microbiota i similituds de comportament, preferències i hàbit de vida.

Alhora, el consumidor serà més autònom i disposarà progressivament de més dades i més precises sobre el seu estat de salut mitjançant l’ús de dispositius, sensors i altres tecnologies portables i digitals, que són tendències de present en el sector de la salut i el benestar.

Del “som el que mengem” cap al “mengem el que som”

Segons el director científic de l’Àrea de Biotecnologia del centre Tecnio, el primer repte que es planteja és impulsar la recerca per “adquirir prou base científica i consolidar la comprensió dels requisits nutricionals, psicològics, fisiològics i genètics”, per així “situar a cada persona en un grup poblacional pel qual existeix un consell nutricional beneficiós, efectiu i precís que afavoreixi el benestar i la salut”.

En altres paraules, afirma, “la nutrició es dissenyarà de forma precisa per beneficiar la salut de cada consumidor d’acord als biomarcadors genètics, metabòlics, biomètrics i les opcions d’estil de vida personals”.

Per això, l’ús de tecnologies capdavanteres en nutrigenòmica, nutrigenètica i de la intel·ligència artificial per aclarir la complexitat d’aquesta àrea de la ciència a partir d’algoritmes, ajudarà a assolir aquesta comprensió de l’impacte sobre la salut de cada organisme d’una determinada intervenció nutricional.

El segon repte, d’acord amb Puiggròs, “és traduir la complexitat de la informació en accions i canvis personalitzats i efectius per als consumidors que facin que la selecció de nous aliments funcionals i d’un patró dietètic personalitzat s’integri fàcilment en la seva quotidianitat”.

La nutrició personalitzada “respon a una necessitat socioeconòmica compartida entre polítics, la indústria i la ciència que han de col·laborar per fer la nutrició més saludable i sostenible en el futur i orientada a satisfer els requisits individuals”, conclou.

Consells dietètics i d’hàbits de vida basats en biomarcadors

En aquest sentit, Eurecat lidera el projecte europeu PREVENTOMICS, que durant els tres propers anys desenvoluparà plans de nutrició i d’hàbits de vida personalitzats per millorar la salut, a partir de trets tant físics com conductuals de la persona, el seu estil de vida i genotip i les seves preferències i condició. Aquests es traslladaran als usuaris en forma de consells individualitzats, gràcies a les Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions (TIC).