Investigadors de set països europeus han posat avui a prova els seus desenvolupaments en matèria d’inspecció amb drons a les instal·lacions de l’espai Sabadell Rambla de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, ubicat a l’antiga estació de Sabadell Rambla d’FGC, en el marc d’una setmana de proves organitzada pel centre tecnològic Eurecat, dins el consorci Aero-Train.

L’esdeveniment s’inscriu en una setmana d’integració de tecnologies que s’ha repartit entre la seu d’Eurecat a Cerdanyola i l’espai Sabadell Rambla, en què joves investigadors han abordat els reptes del sector de la inspecció i el manteniment, mitjançant la utilització de vehicles aeris no tripulats i autònoms, des de la perspectiva de reduir al màxim els riscos i costos associats als treballs en alçada i en espais confinats, aconseguint alhora l’agilització de les inspeccions i l’increment de la seva qualitat.

“La investigació en temes de robòtica continua avançant en aspectes com l’autonomia i la capacitat de decisió i Aero-Train s’ha marcat l’objectiu de formar una generació d’investigadors que empenyin els límits de la robòtica aèria explorant camps com ara la teleportació, la interacció humà-robot, la inspecció per contacte i la manipulació aèria”, explica el responsable de la línia de Robòtica Aèria a Eurecat, Julián Cayero.

En paraules del director de la Unitat de Robòtica d’Eurecat, Daniel Serrano, durant tota una setmana dedicada a la integració de coneixements al voltant del projecte Aero-Train, “els investigadors han posat a prova les capacitats de navegació autònoma de les plataformes en desenvolupament en entorns sense accés a sistemes de localització per satèl·lit tipus GPS o Galileo”.

Aquesta dinàmica complica la localització del robot, que ha de resoldre el problema tenint en compte sensòrica d’a bord. El segon repte és establir contacte amb l’entorn, on les aeronaus equipades amb actuadors dissenyats amb aquesta finalitat han de reconèixer un objectiu i posicionar-s’hi relativament fins a assolir-lo.

En paraules de Cayero, “cada dia són més les aplicacions resoltes pels drons, però normalment aquestes aeronaus s’usen de manera passiva, pilotades i com a mitjà per dotar de capacitats de moviment tridimensional càmeres i altres sensors, per la qual cosa és clau avançar cap a desenvolupaments més avançats”.

El consorci, que té un pressupost de 4,1 milions d’euros, compta amb 14 socis de Dinamarca, Suècia, Noruega, Finlàndia, Espanya, Itàlia i Suïssa.

Les proves s’han realitzat a l’espai Sabadell Rambla de Ferrocarrils, una antiga estació de la companyia, actualment sense servei, que el 2017 va ser reconvertida en un centre de desenvolupament ferroviari, aprofitant-ne la infraestructura. Des de llavors, l’espai s’utilitza per a la formació de cossos de seguretat en situacions d’emergències ferroviàries i per a les pràctiques de professionals de FGC. El centre ofereix una visió innovadora de la capacitació, especialment en aquelles funcions i tasques que requereixen posar la persona en una situació tan semblant com sigui possible a la realitat.

El director de l’operadora d’FGC, Oriol Juncadella, ressalta la singularitat de l’espai Sabadell Rambla, que permet fer pràctiques com les d’avui, com si fos una estació convencional. “Aquest espai és idèntic al d’una estació en funcionament de qualsevol altre lloc de la línia, amb les vies, les andanes, el tren, la senyalització, la megafonia, el túnel…”. Tal com afegeix, amb la reconversió de l’antiga estació de Sabadell Rambla, “aprofitem la infraestructura existent per fer formació pràctica i evitem l’existència d’una estació en desús al centre de Sabadell”.

El manteniment de les infraestructures

El consorci ha constatat que els sectors industrials com l’energia, el transport, el petroli i el gas i les indústries químiques dediquen una quantitat considerable de recursos per garantir la integritat operativa dels actius. Entre els estats membres més antics de la Unió Europea, es destina un 3,9 per cent del PIB al finançament d’activitats relacionades amb la infraestructura, mentre que els nous estats membres destinen, aproximadament, el 5,1 per cent del PIB.

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), el Fòrum Econòmic Mundial (WEF), McKinsey i Standard and Poor’s coincideixen que, d’ara al 2030, cal una inversió anual en infraestructura de fins a 1,2 bilions d’euros a Europa, una gran part de la qual s’haurà de dedicar al manteniment de la infraestructura envellida de molts països europeus.

També és important destacar que els darrers anys s’ha produït un gran nombre d’accidents que involucren operacions i manteniment d’aquestes infraestructures. A més a més, la majoria dels accidents causats per riscos d’infraestructura estan relacionats amb el manteniment, principalment amb un factor humà.

Aero-Train és una aposta a mig termini orientada a oferir als joves investigadors una sòlida formació interdisciplinària en la intersecció de la Mecatrònica Intel·ligent, la Intel·ligència Artificial i la Interacció Humà-Màquina per superar els desafiaments de l’automatització de la monitorització i reparació de la salut estructural de la infraestructura civil i industrial. Així mateix, cerca capacitar una nova generació d’investigadors amb eines que potenciïn la creativitat i la innovació en aquest camp.

Més informació sobre el projecte: https://eurecat.org/portfolio-items/aero-train/ i a la web https://www.aerotrain-etn.eu/