La intel·ligència artificial i totes les tecnologies que arrossega el metavers marcaran la pauta a nivell digital durant 2023, que ja ha començat amb la creació de models de llenguatges per a xatbots, i en particular, amb l’aparició de ChatGPT (OpenAI) com a temes de gran impacte.

La intel·ligència artificial (AI) i l’aprenentatge automàtic (ML) continuaran sent tendència durant el 2023, estaran cada cop més presents en els processos rutinaris de la indústria, recolzat en part per l’aparició d’eines que faciliten la creació de models de ML, com ara el ML automatitzat o autoML, o el no-code AI, que fa possible crear models i generar prediccions sense escriure ni una línia de codi.

Les aplicacions d’IA generativa han causat gran impacte i ho continuaran fent aquest any degut als importants avenços que s’estan donant, sobretot en la generació de models de llenguatges per a chatbots. L’exemple que ha causat un gran enrenou dins del món de la IA és el ChatGPT, d’OpenAI, que malgrat les seves limitacions presenta uns resultats sorprenents.

És una eina poderosa per a ser integrada en una àmplia varietat d’automatització de processos en sectors com l’educació, la salut i l’atenció al client. Tot i això, des del punt de vista purament de continguts, encara pateix limitacions amb diferents graus de complexitat, començant amb la impossibilitat de donar informació sobre fets recents, fins a problemes més greus com donar respostes inventades o amb dades errònies, amb el perill de contribuir així a la propagació d’informació falsa, i també la generació de respostes esbiaixades o discriminatòries, reforçant prejudicis i desigualtats, produint un gran dany a la societat.

El problema principal rau en el fet que el coneixement dels xatbots és bàsicament superficial (shallow knowledge), els manquen comprensió i, per tant, capacitat per raonar.

La resolució d’aquests problemes passa per aconseguir escurçar la bretxa entre el coneixement superficial dels models de llenguatge actuals i el coneixement profund (deep-knowledge), cosa que implicaria un avenç molt significatiu a l’estat de l’art de la IA.

La popularitat adquirida pel concepte del metavers ha donat i seguirà donant un gran impuls a totes les tecnologies involucrades, amb avenços en el desenvolupament de la web 3.0 i l’extensió de l’ús del blockchain com a tecnologia clau que permetrà experiències descentralitzades i segures.

En aquest sentit, s’espera un increment en la creació i en les operacions d’actius virtuals o NFTs, un concepte recent la popularitat del qual ha crescut vertiginosament i que se sustenta sobre la base de la descentralització i el blockchain.

Al món de la realitat virtual sens dubte se seguirà avançant en models d’ulleres RV amb millor resolució i més funcionalitats, però el que serà interessant seguir és la implementació de formes més sofisticades d’interacció amb el món virtual incloent l’ús de dispositius per a interfícies hàptiques complementàries a la visió i a l’àudio.

En aquest context, els bessons digitals comparteixen amb el metavers la idea de recrear el món real en un món virtual i aquesta tecnologia s’ha expandit i ho continuarà fent el 2023 dins del sector industrial, com una eina de gran benefici en la creació de productes més eficients i robustos, minimitzant el risc d’errors en les etapes de disseny i construcció.

La computació quàntica serà un àmbit de molta popularitat degut a la rapidesa amb la que s’està avançant, tant pel que fa al hardware com al software, i de l’enorme inversió que estan fent els gegants tecnològics, en aquesta tecnologia. De fet, una de les principals companyies del sector ha anunciat fa uns dies que ha aconseguit reduir considerablement la taxa d’errors per decoherència dels qbits, un dels reptes més importants a nivell de hardware, i, tot i que encara falta camí per recórrer en aquest camp, pronostica que abans del final de la dècada tindrem el primer ordinador quàntic.

Eugenia Fuenmayor, directora científica de l’Àrea Digital d’Eurecat