Hem après lliçons importants de la gestió de la pandèmia de la Covid-19, i una d’aquestes és la necessitat urgent de preparar-nos com a societat per fer front als reptes complexos que ens esperen. Aquests reptes inclouen el canvi demogràfic, el canvi climàtic i la pressió sobre els sistemes sanitaris i socials, dels quals volem assegurar la sostenibilitat per tal de mantenir o millorar la qualitat de vida de les persones.

En aquest sentit, el progrés científic i tecnològic jugarà un paper fonamental. Gràcies a la col·laboració transversal i interdisciplinària entre les ciències de la vida i les enginyeries, com ara la genètica, les teràpies avançades, la intel·ligència artificial i la internet de les coses, s’han obtingut avenços espectaculars. A Eurecat tenim l’oportunitat de tenir un rol clau i transformador en aquest àmbit. Amb la nostra oferta tecnològica de serveis basada en la recerca i el coneixement, tenim la capacitat i la vocació de coordinar empreses, centres assistencials biomèdics, sistemes de salut i socials i altres actors necessaris del sistema per innovar i transferir a la pràctica clínica i al mercat.

Ja som referents en l’aplicació de la tecnologia per construir solucions basades en dispositius mèdics, la digitalització de l’atenció integrada, la robòtica assistencial, els biosensors, els sistemes de suport a la presa de decisions clíniques, els hospitals intel·ligents i la medicina i la nutrició personalitzada i de precisió. La nostra visió és preventiva, centrant-se en el manteniment de la salut mitjançant la promoció d’hàbits saludables i sostenibles. Ara volem ser també referents en salut ambiental, que juga un paper clau en la construcció d’una salut planetària.

Mitjançant la recopilació i l’anàlisi de dades ambientals, com ara la contaminació dels diferents medis, la degradació ambiental, l’efecte del canvi climàtic i la resistència microbiana, juntament amb les dades epidemiològiques i de salut comunitària, podem construir models predictius que ens ajudin a comprendre l’efecte del medi ambient en l’etiologia de la salut i de la malaltia. Aquests models proporcionaran eines per alertar les autoritats sobre els riscos i per activar millores en les polítiques de salut. També permetran als professionals de la salut incorporar aquest coneixement a la pràctica clínica i donar indicacions personalitzades als pacients sobre els riscos d’exposició i les mesures de prevenció. Sobretot, proporcionaran eines a la ciutadania per a una crida a l’acció i promouran un canvi d’hàbits cap a un futur de societat saludable i sostenible.

La salut ambiental és crucial per a la nostra supervivència i benestar, tant a nivell individual com a nivell planetari. Hem de treballar conjuntament com a societat per protegir i preservar el nostre entorn i promoure hàbits saludables i sostenibles. En aquesta tasca, la recerca i la innovació ens ofereixen eines i coneixements que són essencials per abordar els reptes de la salut planetària. Amb el suport i la col·laboració de la comunitat científica, els governs, les organitzacions i la societat en general, podem aconseguir un futur més saludable i sostenible per a tots, on la nostra salut i el medi ambient estiguin en harmonia.

Felip Miralles, director de Tecnologies de Salut d’Eurecat