La Unitat de Nutrició i Salut del centre tecnològic Eurecat i el grup de recerca en Nutrigenòmica del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han evidenciat per primer cop que el consum d’una mateixa varietat de fruita té uns efectes sobre la salut diferents en funció de l’estacionalitat.

En concret, a partir de dos estudis realitzats en rates i desenvolupats en el marc del projecte Explora, han demostrat com el consum de cirera pot alterar els nivells circulants de paràmetres com la insulina i la glucosa, i el metabolisme del teixit adipós, fetge i múscul en funció de si es consumeix en l’època de l’any que pertoca o fora de temporada.

La coexistència d’animals i plantes ha generat un fenomen adaptatiu definit per la teoria de la xenohormesi. Segons aquesta, determinats compostos sintetitzats per plantes en estat d’estrès poden ser reconeguts pels animals que els consumeixen, sent informats sobre les condicions ambientals en què han crescut aquestes plantes i permetent una adaptació favorable als canvis en l’ambient.

Segons explica el coordinador científic de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat i codirector d’un dels estudis, Antoni Caimari, el fet de consumir fruites fora de temporada “podria provocar una senyalització errònia, provocant una alteració del metabolisme estacional característic”, fet que podria contribuir “al desenvolupament de l’obesitat i els desordres metabòlics relacionats, especialment si coincideix amb  una dieta poc saludable i amb un alt contingut en sucres i greixos”. Els estudis destaquen “la rellevància del consum de fruites de temporada en el manteniment d’una salut òptima, tot i que serien necessaris estudis en humans per confirmar aquesta hipòtesi”, afegeix Caimari.

Els resultats d’aquests treballs de recerca s’han publicat recentment a les prestigioses revistes internacionals sobre nutrició Nutrients i The Journal of Nutritional Biochemistry.

Més innovació en el sector agroalimentari

Eurecat participa en el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial Nutrisalt, impulsat per l’Ajuntament de Reus i amb la implicació de la Universitat Rovira i Virgili, la Fundació URV i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), que està orientat a la transformació i a la dinamització del sector agroalimentari al voltant de la innovació, la salut, l’economia verda i la internacionalització. També rep la col·laboració del teixit empresarial, de manera especial des del clúster de Nutrició i Salut AINS i de diferents ajuntaments del Camp de Tarragona.

El projecte té un pla d’actuació amb el 2020 com a horitzó i disposa d’un pressupost de prop de dos milions d’euros, cofinançats al 50 per cent amb fons provinents del programa FEDER de Catalunya i amb un 25 per cent per la Diputació de Tarragona. La resta l’aporten les institucions implicades en el projecte.