El centre tecnològic Eurecat coordina el projecte europeu Möbius, que dedicarà 5,5 milions d’euros a la renovació i vigorització del sector editorial, mitjançant el codisseny de nous formats interactius i models de negoci, juntament amb empreses i professionals del ram, artistes, escriptors i lectors d’Espanya i de tot Europa.

En concret, Möbius, que compta amb la participació d’11 socis de 4 països europeus, entre ells Mobile World Capital Barcelona, busca aprofitar el potencial dels prosumidors -consumidors que són, al seu torn, productors de continguts-, per introduir “solucions que siguin apropiades i beneficioses per al sector editorial europeu, un dels més grans del món”, assenyala la coordinadora de Möbius i directora de la Unitat de Propostes i Coordinació de Projectes Europeus d’Eurecat, Patricia Castillo.

“Portem l’eBook a la casella de partida i comencem de nou”, dins d’un “procés de reinvenció que es recolza en la creixent popularitat dels audiollibres i que contempla la incorporació de tecnologies d’àudio binaural desenvolupades per Eurecat per obtenir una experiència immersiva”, exposa Patricia Castillo.

En conjunt, “el plantejament més important de Möbius i sobre el qual construïm tot el projecte és el fet innegable que les audiències han deixat de ser només consumidors, també poden produir valor”, remarca.

Amb aquesta finalitat, es mobilitzaran més de 1.000 persones a 8 països europeus, a fi que participin activament en els tallers i sessions de cocreació específics per cada innovació i, al final del projecte, es calcula que més de 2.500 persones hauran experimentat de primera mà el nou concepte de llibre immersiu, social i multiplataforma que busca definir la iniciativa.

Per això, d’una banda, hi participaran grups professionals del sector editorial que puguin ajudar a definir, refinar i avaluar les eines de recerca d’usuaris, i els nous models de negoci i, de l’altra, grups de persones assídues lectores, escriptores o interessats en noves tecnologies de l’experiència i l’entreteniment perquè ajudin a crear, ajustar i validar la nova experiència basada en un llibre.

Noves audiències

En l’actualitat, relata Xavier Cubeles, expert en indústries creatives i culturals de l’equip de Consultoria Tecnològica d’Eurecat, “els continguts generats per usuaris i les comunitats online que graviten al voltant de productes editorials han crescut vertiginosament”. De fet, “centenars de milers d’escriptors professionals i amateurs de qualsevol part del món publiquen històries originals o històries basades en llibres, en les denominades fanfiction, on, per exemple, Fanfiction.net acumula desenes de milers de comunitats actives al voltant de llibres i Archives of Our Own té ja més de set milions de treballs publicats i tres milions d’usuaris registrats”.

“No perdem de vista que aquests escriptors estan creant continguts sobre productes del sector editorial i que són lectors que han establert un fort vincle amb el llibre i ho expressen de manera creativa”, de manera que a Möbius “volem ajudar la indústria a entendre millor aquesta audiència global”, afegeix Patricia Castillo.

Però també hi ha, prossegueix el director de Tecnologies Audiovisuals d’Eurecat, Adan Garriga, “altres tipus d’usuari que potser no produeixen continguts, però són àvids seguidors de tendències tecnològiques i innovacions respecte a dispositius i possibilitats d’experimentar continguts, als quals volem conèixer millor perquè, amb tota probabilitat, seran els primers que s’animin a provar nous formats de llibre digital”.

Experiència de llibre immersiva, interactiva i multiplataforma

Actualment, el projecte es troba en la primera fase, que se centra en la consolidació dels fonaments tècnics i científics que sostenen tot el concepte. Des de finals de 2021 i durant dos anys, Möbius estarà en plena fase de desenvolupament i integració de tecnologies, creació de nous models de negoci i producció de les experiències immersives en conjunt amb els grups d’usuaris. L’última fase, de sis mesos, serà ja la de demostració de les innovacions finalitzades davant el gran públic.

L’economia de l’atenció i la cadena editorial

D’acord amb Xavier Cubeles, “a la nova ‘economia de l’atenció’ tots els productors de continguts, d’experiències i espectacles competeixen per les audiències, en un mercat on aquesta oferta coexisteix amb la generada directament pels usuaris”. Això és conseqüència del “desenvolupament de les tecnologies digitals que han fet possible la irrupció de noves formes de consumir i produir continguts causant turbulències en les cadenes de valor tradicionals, així com en els models de protecció jurídica de les obres intel·lectuals i artístiques”. El sector del llibre, i l’editorial en general, té a més “els seus propis reptes, que van des de la maduresa dels mercats en suport en paper, fins a l’impacte de la pandèmia de la Covid-19 que ha colpejat fortament totes les indústries creatives i culturals”.

Möbius té un pressupost total de 5,5 milions, dels quals 4,9 milions d’euros corresponen a una contribució de la Comissió Europea, en el marc de la convocatòria ICT-44- Next Generation Media del programa Horizon 2020.

Eurecat i Mobile World Capital Barcelona són els socis espanyols d’un total d’onze col·laboradors europeus que conformen el consorci de Möbius. Els socis estan ubicats a Espanya, Itàlia, Alemanya i Bèlgica i provenen de diferents sectors com la indústria editorial, la tecnologia, les ciències socials, les innovacions socials o l’art. En concret, es tracta d’IMEC, DEN Institute, European Network of Living Labs, Fédération des éditeurs européens i KU Leuven (Bèlgica), IN2 Digital Innovations, MVB Marketing i Kunstkraftwerk Leipzig (Alemanya) i Bookabook (Itàlia).