El centre tecnològic Eurecat lidera el projecte europeu Selfy, amb un pressupost de 6 milions d’euros, en el marc del qual ha desenvolupat dues eines d’autoavaluació i d’autoprotecció per tal d’augmentar la resiliència i la ciberseguretat dels vehicles autònoms i connectats en les ciutats intel·ligents, en un context en el qual es preveu que, aproximadament, 50 milions d’automòbils connectats i autònoms estaran en circulació l’any que ve a tot Europa.
L’objectiu de les solucions desenvolupades és contribuir a “incrementar la ciberseguretat de la xarxa dels vehicles i reforçar la fiabilitat dels entorns de conducció connectada”, explica el director de la Unitat d’IT & OT Security d’Eurecat, Juan Caubet.
És el cas de l’eina Audit Box, desenvolupada per Applus IDIADA i Eurecat, que es tracta d’un dispositiu que es pot integrar a la infraestructura viària, com un semàfor o un senyal de trànsit, entre d’altres, “per auditar i analitzar els vehicles propers en temps real”, detalla el coordinador tècnic del projecte Selfy, Víctor Jiménez, investigador de la Unitat d’IT & OT Security d’Eurecat.
La solució es comunica directament amb el Centre d’Operacions de Seguretat de Vehicles (VSOC) i es pot configurar per escanejar els vehicles autònoms que circulen en una ciutat intel·ligent utilitzant paràmetres específics, de manera que “quan l’eina detecta vulnerabilitats relacionades amb les xarxes wifi i/o bluetooth dels vehicles que passen, informa immediatament el VSOC per poder realitzar una investigació més detallada”, afegeix Manel Rodríguez, enginyer expert en ciberseguretat a Applus IDIADA.
Així mateix, supervisa els intents de jamming, és a dir, de bloqueig intencionat de la comunicació a través de generació voluntària d’interferències, que es produeixen al voltant de la unitat de carretera i envia alertes si es detecten.
Per la seva banda, l’Artificial Immune System (AIS) és un sistema avançat de detecció d’anomalies dissenyat per Eurecat per protegir els vehicles connectats contra amenaces cibernètiques. Per aconseguir-ho, s’utilitza un algorisme immunològic artificial capaç de detectar desviacions o anomalies en les comunicacions. L’AIS “aprèn el comportament normal dels vehicles”, fet que li permet identificar posteriorment atacs o patrons anormals. A més, la retroalimentació contínua millora progressivament les capacitats de detecció i resposta, explica la investigadora de la Unitat d’IT & OT Security d’Eurecat Paula Fritzsche.
El consorci del projecte SELFY, liderat pel centre tecnològic Eurecat, està format per socis de 8 països diferents incloent-hi Espanya amb Eurecat, Tecnalia, AEVAC, Ficosa i Applus IDIADA; França amb CEA i CANON; Alemanya amb la universitat Technische Hochschule Ingolstadt i FEV.io; Àustria amb Virtual Vehicle i City of Viena; Països Baixos amb Eindoven University of Technology; Japó amb Okayama University; Austràlia amb RMIT University, i Turquia amb FEV.