Eurecat lidera el projecte europeu Möbius, que dedicarà 5,5 milions d’euros a la renovació i vigorització del sector editorial, proporcionant metodologies i eines enfocades a aprofitar el potencial dels prosumidors en els processos d’innovació. Així ho explica en aquesta entrevista la coordinadora de Möbius i directora de la Unitat de propostes i Coordinació de Projectes Europeus de Eurecat, Patricia Castillo, que avança que Möbius també crearà una experiència de llibre immersiva, interactiva i multiplataforma que pretén anar més enllà de tots els formats de publicació actuals.

En què consisteix Möbius i què aporta Eurecat al projecte?
Möbius és un projecte col·laboratiu d’innovació. Participem 11 socis de 4 països europeus: Espanya, Bèlgica, Alemanya i Itàlia. Eurecat és el coordinador del projecte i principal proveïdor d’innovacions tecnològiques, en particular relacionades amb àudio 3D i ciències socials computacionals. Es tracta d’un pilot a gran escala que co-dissenyarà les seves innovacions amb els usuaris finals usant metodologies de Living Labs. Això significa que és crucial per al projecte que empreses i professionals del sector editorial, artistes, escriptors i lectors d’Espanya i tot Europa ens acompanyin en aquesta aventura com a part dels grups d’usuaris. Volem escoltar-los a tots i que ens ajudin a guiar els nostres resultats!

Com es durà a terme?
Com en tots els projectes col·laboratius europeus, que solen ser interdisciplinaris i representatius de la cadena de valor, cada soci té un paper clau en la consecució dels objectius. A més de les tasques de recerca i desenvolupament que donaran solidesa científica i tècnica de les innovacions, bona part dels esforços estan dirigits a crear les condicions apropiades per a la participació d’usuaris. D’una banda, grups professionals del sector editorial que ens ajudin a definir, refinar i avaluar les eines de recerca d’usuaris, i els nous models de negoci. De l’altra, grups de persones assídues lectores, escriptores o interessats en noves tecnologies de l’experiència i l’entreteniment perquè ens ajudin a crear, ajustar i validar la nova experiència basada en un llibre. Esperem que més de 1.000 persones en 8 països europeus participin activament en els tallers i sessions de co-creació específics per cada innovació del projecte. A la fi del projecte, esperem que més de 2.500 persones experimentin de primera mà el Möbius Book en els diversos esdeveniments en els quals farem presentacions.

De quina manera avançarà Möbius?
A Möbius partim de tecnologies i coneixements madurs, així que el veritable repte és integrar-los en solucions que siguin apropiades i beneficioses per al sector editorial. La primera fase del projecte, diguem els primers 9 mesos, és de posada en marxa i consolidació dels fonaments tècnics i científics que sostenen tot el concepte. Des de finals d’aquest 2021 i durant dos anys, Möbius estarà en plena fase de desenvolupament i integració de tecnologies, creació de nous models de negoci i producció dels Möbius book (experiències immersives) en conjunt amb els grups d’usuaris. L’última fase, de sis mesos, és ja la de demostració de les innovacions finalitzades davant el gran públic.

Quines propostes de valor destacaries del projecte?
El plantejament més important de Möbius i sobre el qual construïm tot el projecte és el fet innegable que les audiències han deixat de ser només consumidors; també poden produir valor creant continguts. A Möbius volem ajudar a la indústria a entendre millor a aquesta audiència global utilitzant les tecnologies de ciències socials computacionals desenvolupades per Eurecat. Però també hi ha altres tipus d’usuari. Potser no produeixen continguts, però són àvids seguidors de tendències tecnològiques i innovacions respecte a dispositius i possibilitats d’experimentar continguts. A aquests també volem conèixer-los i escoltar la seva opinió perquè, amb tota probabilitat, seran els primers que s’animin a provar nous formats de llibre digital. Així que, per crear Möbius, el primer que vam fer va ser desembarassar-nos d’aquest paradigma antic i preguntar-nos, com hauria de ser la relació de sector del llibre amb aquests prosumidors? Com podem crear una col·laboració estreta i justa que beneficiï ambdues parts? Quan vam tenir clares les respostes a aquestes preguntes, plantegem les innovacions tecnològiques, de procés, i de models de negoci que creiem que ajudaran a fer-ho possible.

On veurem més canvis a nivell de la cadena editorial?
La propietat intel·lectual i, en particular, el dret d’autor és la pedra angular de les indústries creatives i culturals. El sector de el llibre no és diferent i, en gran mesura, la supervivència del sector depèn que es continuïn protegint i honrant aquests drets. Tenint en compte aquests principis, en Möbius anem a aprofundir en les oportunitats i límits que hi ha en aquest espai inexplorat de col·laboració amb els prosumidors. Es tracta d’estudiar i crear nous instruments mitjançant els quals podem quantificar el valor monetari de l’esforç creatiu dels prosumidors quan aquest s’integra a la cadena editorial; bé en termes de nous continguts o al co-disseny de nous productes i experiències.

Quines tendències van a enlairar en tot aquest procés de reinvenció?
Amb totes les tecnologies disponibles i els nous hàbits de consum, per què el llibre digital segueix sent una imitació de el llibre de paper? El que hem fet és portar el format ‘e-book’ de nou a la taula de disseny.