R+D per ajudar la indústria agroalimentària a enfrontar els desafiaments del canvi climàtic i augmentar-ne la competitivitat.

Agrosimbiosis aborda les bretxes de competitivitat associades als desafiaments de la crisi climàtica al sector agroalimentari mitjançant el desenvolupament i l’adaptació de tecnologies.

En el context d’aquest projecte, la línia d’R+D “Obtenció de bioproductes d’alt valor des de l’agroindústria” desenvolupa i valida una pasta elaborada amb nous descartades per a l’exportació, incorporant un extracte microencapsulat de polifenols per millorar-ne l’estabilitat oxidativa i afavorir-ne la viabilitat comercial.

Aquest estudi sorgeix de la col·laboració entre el Centre de Biotecnologia de Sistemes de la Universitat Nacional Andrés Bello (CSB-UNAB) de Xile i Eurecat, entitats amb àmplia experiència en tecnologies alimentàries i anàlisi ambiental.

En aquesta línia, la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat avalua si la incorporació d’aquest extracte pot condicionar el perfil nutricional i l’estabilitat física i sensorial del producte. D’altra banda, la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental (WEEI) determina el perfil ambiental de la pasta desenvolupada mitjançant una Anàlisi de Cicle de Vida atribucional i nutricional, identificant aspectes crítics amb potencial de millora de cara a comercialitzar-los.

Com a resultat d’aquesta col·laboració, s’espera obtenir un ingredient innovador que ampliï la vida útil de la pasta de nou, afavorint-ne la comercialització internacional com un producte de valor afegit i contribuint al desenvolupament de productes més sostenibles.

Logo AGROSIMBIOSIS EURECAT

Dades generals

Projecte

Agrosimbiosis – Simbiosi agroindustrial per a una producció sostenible: major producció amb menor emissió

Programa i convocatòria

Projecte finançat per la línia de finançament “Programa Tecnológico de Transformación Productiva Ante el Cambio Climático (PTEC)” de la Corporación de Fomento de la Producción (CORFO).

Web del projecte

www.agrosimbiosis.cl

ODS relacionats

Es fomenta l’aprofitament de recursos alimentaris descartats, contribuint a la reducció del malbaratament alimentari.

L’estudi de la incorporació d’un extracte de polifenols a la pasta de nous pot millorar el perfil nutricional del producte.

S’impulsa la innovació en la indústria agroalimentària i genera noves oportunitats econòmiques per als productors i exportadors de nous.

Es millora de la competitivitat de certs sectors agroalimentaris.

Es redueix el desaprofitament de matèries primes, promovent l’economia circular i un ús més eficient de recursos.

L’Anàlisi del Cicle de Vida identifica àrees de millora ambiental, contribuint a una producció més sostenible amb menor impacte ambiental.

Es fomenta la col·laboració internacional entre institucions acadèmiques i tecnològiques per impulsar la investigació i la innovació en el sector agroalimentari.