Project Description

Sistema de supervisió intel·ligent per al manteniment predictiu dels elements crítics de bogis basat en el processament de les emissions acústiques.

El projecte BEA ha desenvolupat eines per a la detecció, la localització i el diagnòstic de fissures en estat incipient dels components crítics de bogis, com ara els eixos i la banda de rodolament de les rodes, i també per a la predicció de l’evolució de la fractura un cop s’ha detectat.

Els bogis, estructures rodants sobre les quals descansen els vagons de ferrocarrils i locomotores actuals, consten d’una plataforma de dos o tres eixos i les rodes corresponents, unides al vehicle mitjançant un pivot vertical.

El projecte BEA ha ajudat a millorar la seguretat dels ferrocarrils, gràcies a un nou procés de monitoratge i supervisió de l’estat del bogi.

En el projecte, liderat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, hi han participat les empreses d’enginyeria Draco Systems i WorldSensing, el grup MCIA de la Universitat Politècnica de Catalunya i Eurecat.

Eurecat ha col·laborat en el projecte mitjançant la Unitat de Modelització i Simulació, identificant les zones crítiques de trencament i determinant els requisits de captació acústica, la Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics, caracteritzant els modes de fallada del material, i la Unitat de Sostenibilitat, sensoritzant i correlacionant l’estat de degradació amb els perfils acústics obtinguts

Dades generals

Projecte

BEA – Sistema de supervisió intel·ligent pel manteniment predictiu de bogis basat en emissió acústica

Referència projecte

RTC-2016-5410-4

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel MINISTERI DE CIÈNCIA, INNOVACIÓ I UNIVERSITATS i per la Unió Europea, en el marc de la convocatòria Retos-Colaboración del Programa Estatal de Investigació, Desenvolupament i Innovació Orientada als Reptes a la Societat, dins el Pla Estatal d’Investigació Científica i Tècnica i d’Innovació 2013-2016, amb l’objectiu principal de promoure el desenvolupament tecnològic, la innovació i una investigació de qualitat.

FEDER