Transformació del pensament social que afavoreixi l’estalvi i l’eficiència energètica als mateixos nivells que l’estalvi i el rendiment econòmic.
El projecte De l’Euro al Joule (EUR2J) empra eines de la ciència dels sistemes complexos per a estudiar i entendre com les dinàmiques de transmissió social condicionen l’adquisició de coneixements entre la ciutadania i l’adopció de nous hàbits i tecnologies en el context de l’energia.
Aquesta transformació implica un procés de formació i educació de la ciutadania que la capaciti per prendre decisions responsables i sostenibles i la protegeixi contra les desinformacions.
En aquest sentit, EUR2J impulsa la creació d’una plataforma digital amb recursos formatius relacionats amb l’àmbit de la transició energètica.
EUR2J estudia l’impacte que els continguts tenen en les xarxes socials en funció del llenguatge (científic o viral) utilitzat i s’analitzen els patrons temporals i geogràfics que segueixen les noves instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum, per tal d’entendre fins a quin punt aquests són deguts a fenòmens d’imitació social.
L’objectiu final és valorar la influència que aquestes dinàmiques socials tenen sobre el procés de penetració de la transició energètica a la societat, i sobre les potencials estratègies i campanyes de promoció que es plantegen.
El consorci de EUR2J està liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), experts en l’àmbit de l’energia, i també té la participació de l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC), un centre especialitzat en l’estudi dels sistemes complexos i les dinàmiques socials.
Eurecat hi participa a través de la seva Unitat de Big Data & Data Science, que estudia la propagació de la informació en xarxes socials en l’àmbit de la transició energètica.
Dades generals
Projecte
De l’Euro al Joule (EUR2J) – Estudi de les dinàmiques socials per a afavorir la capacitació de la ciutadania en l’àmbit de la transició energètica
Referència del projecte
23S06035-001
Programa i convocatòria
Projecte finançat pel programa de subvencions per a projectes de recerca i innovació 2023 de l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb la fundació “La Caixa”
ODS relacionats