ICARFA EURECAT

Desenvolupament d’aliatges d’alumini amb més d’un 90% de material reciclat.

El projecte ICARFA, per a aconseguir aquests aliatges d’alumini, estableix una metodologia per a obtenir una qualitat constant a partir de ferralla, que doni lloc a un procés de fosa predictible que redueixi la necessitat de material primari per a equilibrar les impureses.

A més, ICARFA explora tecnologies que augmentin la conformabilitat de la xapa d’alumini, aplicant un texturat de la superfície per millorar la interacció amb els lubrificants, i conformat en calent per a una millor deformació plàstica.

Aquestes tecnologies amplien l’ús de la xapa d’alumini en aplicacions més complexes i redueixen l’ús de lubrificants i la generació de ferralla, compensant la possible pèrdua de conformabilitat en rangs extrems de composició química.

Lleugers, resistents a la corrosió, assequibles i no inflamables, els aliatges d’alumini ofereixen una atractiva combinació de propietats per a aplicacions estructurals en mobilitat. Prova d’això és la tendència creixent de l’ús de l’alumini en el sector de l’automoció, ja que l’elecció de materials lleugers es tradueix en una forma rendible de millorar l’autonomia dels vehicles.

Aquest estudi se centra en la xapa de la sèrie 5XXX, aliatges d’ús habitual en el sector de l’automoció, però també en camps com el ferroviari i fins i tot el naval i l’aeri.

El projecte ICARFA està liderat per ALUDIUM, un dels principals productors espanyols de xapa laminada d’alumini. Per la seva part, Eurecat participa a través de la seva Unitat de Materials Ceràmics i Metàl·lics, que genera coneixement sobre la gestió de la ferralla, l’anàlisi de la conformabilitat i el conformat en calent com a tècnica de producció innovadora.

Dades generals

Projecte

ICARFA – Increment del contingut d’alumini reciclat per a peces d’alta conformabilitat en automoció

Referència del projecte

CPP2021-008886

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació a través de la convocatòria “Projectes d’R+D+i en Col·laboració Publicoprivada”, Programa Estatal per a Impulsar la Investigació Científicotècnica i la seva Transferència, del Pla Estatal de Recerca Científica, Tècnica i d’Innovació 2021-2023, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència