Formació pràctica per facilitar la implementació de l’enfocament One Health a través de la detecció molt primerenca d’organismes patògens i contaminants emergents en aigües residuals.

OneHealthWatch desenvoluparà un programa de formació pràctica per facilitar la implementació de l’enfocament One Health mitjançant la vigilància harmonitzada i estandarditzada d’organismes patògens i contaminants emergents a les aigües residuals de diferents regions. D’aquesta manera, s’ajudarà la Unió Europea a assolir els seus objectius de sostenibilitat cap a un entorn lliure de contaminació.

El projecte se centra en la primera fase de detecció de contaminants (virus, productes farmacèutics, drogues il·legals, antibiòtics i pesticides), que permetrà una ràpida implementació de mesures de seguretat i mètodes de contingència en cas de detecció alarmant.

No obstant això, per implementar aquests sistemes de vigilància d’aigües residuals a escala nacional o més enllà, és necessari reunir i avaluar pràctiques experimentades per definir les millors pràctiques a implementar i difondre.

La formació resultant estarà destinada als operadors de clavegueram i plantes de tractament d’aigües residuals i als funcionaris de salut pública, que són els actors clau per a explotació adequada dels sistemes de vigilància de les aigües residuals.

A Eurecat, la unitat de Formació és l’encarregada de desenvolupar la plataforma en línia d’ensenyament, mentre que la unitat d’Aigua, Aire i Sòls (WAS) participa en la creació de contingut dels mòduls de formació.

El consorci està liderat pel centre de recerca Luxembourg Institute of Science and Technology i compta amb la participació de l’empresa belga gestora d’aigües Aquafin NV, a més d’Eurecat.

Dades generals

Projecte

OneHealthWatch – Permetent la implementació futura dels sistemes de vigilància One Health Surveillance mitjançant un programa de formació millorat per a la vigilància d’aigües residuals urbanes

Referència del projecte

2021-1-LU01-KA220-VET-000025419

Programa i convocatòria

Projecte cofinançat pel Programa Erasmus+ de la Unió Europea a la Convocatòria KA2, amb el suport de la Comissió Europea.