EPISARS EURECAT

Desenvolupament d’eines innovadores per entendre les dinàmiques d’Infeccions per la SARS-CoV-2, així com per altres patògens potencials en el futur, a través de la metodologia de l’epidemiologia basada en l’anàlisi de les aigües residuals.

El projecte EpiSars té l’objectiu d’optimitzar metodologies moleculars per al seguiment i l’avaluació SARS-CoV-2 en aigües residuals de diferents orígens, com són els hospitals, les residències o la producció ramadera. Les noves solucions impulsades pel projecte contribueixen a curt termini al control i a la prevenció de la transmissió de coronavirus, a la identificació de soques emergents, a la vigilància de la circulació de virus i a l’impacte de la vacuna, millorant així les eines de la salut pública.

EpiSars és un dels 36 projectes finançats per La Marató de TV3 del 2020 i compta amb la participació de la Unitat de Ciències Òmiques de Eurecat, experta en recerca i desenvolupament i responsable de les activitats de detecció de noves variants de virus mitjançant seqüenciació massiva en el marc del projecte.

El consorci de el projecte està format pel Laboratori de Virus Contaminants d’Aigua i Aliments de la Universitat de Barcelona (UB-VIRCONT), entitat coordinadora de el projecte, juntament amb el Laboratori de Genòmica Computacional de la UB (UB-COMPGEN) i pel Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA). A més, el consorci compta amb les col·laboracions externes de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA de l’CSIC), de l’KWR Water Research Institute i del National Insitutes of Health (NIH).

episars logo eurecat

Dades generals

Projecte

EpiSars – Avaluació de la propagació de la COVID-19 mitjançant epidemiologia de les aigües residuals: tipatge, cribratge comunitari i risc ocupacional

Referència del projecte

544/C/2021

Programa i convocatòria

EpiSars és un dels 36 projectes finançats a través de les donacions obtingudes durant La Marató de TV3 de l’any 2020, dedicada a la COVID-19.