RE-VALORA TERRITORI EURECAT

Revalorització de productes i coproductes de territori amb valor nutricional diferenciat.

RE-VALORA TERRITORI incorpora mel amb diferents característiques nutricionals i reològiques a nous productes alimentaris.

El projecte revaloritza el xerigot, fruita (poma i pera), llegums, mel i alga espirulina per a l’obtenció de nous productes alimentaris. Aquesta revalorització de coproductes s’alinea amb repte i cultura de disminució del malbaratament alimentari.

RE-VALORA TERRITORI planteja l’economia circular com a la cooperació entre elaboradors alimentaris proveint-se mútuament d’ingredients i/o subproductes a revaloritzar i, d’aquesta manera, reduir l’impacte de l’acumulació de subproducte.

La situació actual de les abelles i els pol·linitzadors, en general, és clau per abordar la problemàtica envers la sostenibilitat ambiental. Les abelles i altres pol·linitzadors permeten garantir l’abastiment dels aliments a nivell mundial i és que un 75% dels productes que es conreen tenen la necessitat de pol·linització per a desenvolupar-se.

En paral·lel, reforcen la conservació de la biodiversitat generant multitud de beneficis al territori. Una de les maneres més eficients d’incrementar el consum d’un producte alimentari és donar-li noves sortides i utilitzar-lo en nous processos. La mel és un excel·lent substitut del sucre blanc refinat.

Per aquest motiu, aquest projecte incorpora mel amb diferents característiques nutricionals i reològiques a nous productes alimentaris. Un altre criteri de sostenibilitat és l’ús de mecanismes de circularitat.

Eurecat participa en RE-VALORA TERRITORI a través de la seva Unitat de Nutrició i Salut.

Dades generals

Projecte

RE-VALORA TERRITORI – Revalorització de productes i coproductes de territori amb valor nutricional diferenciat

Programa i convocatòria

Ajuts per a la execució de projectes de grups operatius de l’Associació Europea per a la Innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles (AEI-Agri), en el marc del Pla estratègic de la PAC 2023-2027.

ODS relacionats

Revaloritzar el territori, les zones rurals, també és sostenibilitat social. Treballar-hi, aplicar-hi coneixement, instaurar-hi plantes pilot i donant feina a la gent de la zona, així com desenvolupar productes saludables, també forma part de la sostenibilitat social.

La revalorització d’un residu, subproducte o coproducte alimentari sempre suposa una compensació econòmica per l’empresa que el gestiona. A més a més, quan aquesta compensació és recurrent en el temps, l’experiència és extrapolable pel que, econòmicament, tot el sector se’n beneficia.

El desenvolupament d’aliments innovadors, amb característiques nutritives funcionals, s’espera que proporcioni a les empreses més eines per diferenciar-se i posicionar-ne en mercats molt competitius.

Revaloritzar el territori, les zones rurals, també és sostenibilitat social. Treballar-hi, aplicar-hi coneixement, instaurar-hi plantes pilot i donant feina a la gent de la zona, així com desenvolupar productes saludables, també forma part de la sostenibilitat social.

En una altre ordre de magnitud, el consumidor comença a demandar productes locals, amb segell de circuit curt i amb garanties de sostenibilitat. El present projecte aposta per la circularitat d’ingredients, per la cooperació entre elaboradors alimentaris i per potenciar aliments del territori. Aliment del territori a vegades s’associa a producte fresc (poca vida útil) amb poca elaboració i poc innovador. El repte d’aquest projecte és canviar aquesta percepció, compartint amb el consumidor que producte de territori també és producte innovador, producte d’alt valor afegit, disruptiu, que pot competir amb marques internacionals i que es pot trobar a qualsevol lineal de supermercat.

La no revalorització de residus té un impacte significatiu en el medi ambient. Per una banda, hi ha una gestió de recursos (energètics, hídrics, etc.) associada i, per altra, s’incrementa el malbaratament alimentari, ja que no s’ha fet un possible ús de diferents nutrients.

Projecte cofinançat per la UE a través de la intervenció 7161 del PEPAC 2023-2027