RECIBIL EURECAT

Augment de la circularitat de les bateries de vehicles elèctrics i híbrids i desenvolupament de nous protocols per donar un nou ús a les bateries de segona vida.

El projecte RECIBIL fomenta i incrementa la circularitat de les bateries de vehicles híbrids i elèctrics i desenvolupa nous protocols d’identificació d’usos, a través de l’anàlisi del cicle de vida, per a bateries de segona vida. RECIBIL té l’objectiu d’ajudar als diferents agents – fabricants d’automòbils, usuaris de bateries, empreses de reciclatge, etc – en el procés de gestió final de vida de la flota de vehicles elèctrics, que es preveu desplegar a nivell europeu i mundial durant els propers anys, així com en totes les operacions de reciclatge i valorització.

Eurecat participa en el projecte a través de la Unitat de Waste, Energy and Environmental Impact (WEEI) que aporta l’anàlisi de la funcionalitat de bateries d’automoció gastades; el desenvolupament de models físics per a la classificació de bateries; el reciclatge químic per a la recuperació de metalls i l’anàlisi econòmica i ambiental. La Unitat WEEI també dona suport en l’avaluació de l’operació real de bateries de segona vida i en la recuperació de components principals. D’altra banda, el projecte també compta amb la participació de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat, que participa en l’automatització del procés de desmantellament i la Unitat de Desenvolupament de Producte, que s’encarrega de l’estudi de la fabricació de nous Battery Packs amb cel·les de segona vida.

Les innovacions impulsades pel projecte es validaran en una planta de Melilla, la primera d’aquestes característiques a nivell mundial, que permet integrar bateries de segona vida a una central de producció elèctrica amb l’objectiu de donar suport a l’estabilitat del sistema elèctric d’una ciutat autònoma.

RECIBIL compta amb un consorci format per Endesa Generación, que lidera el projecte, juntament amb l’empresa Recuperación de Materials Diversos.

Dades generals

Projecte

RECIBIL – Desenvolupament de noves tècniques per a la reutilització i el Reciclatge de Bateries de Ió-Liti procedents de vehicles elèctrics

Referència del projecte 

RTC2019-007157-5

Programa i convocatòria

Projecte finançat a través de la convocatòria RETOS DE COLABORACIÓN 2019 del CDTI (Centro para el Desarrollo Tecnológico e Industrial) i cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).