REFER_850

El projecte REFER (Reducció Energètica i Flexibilitat en Edificis en Rehabilitació) fomenta la reducció de la despesa i la millora en l’eficiència energètica dels edificis residencials i de serveis, monitoritzant i optimitzant els sistemes de climatització d’edificis residencials i, per altra banda, incorporant sistemes de gestió de l’energia intel·ligents i interoperables i noves solucions innovadores de generació i emmagatzematge d’energia renovable en edificis de serveis.

Durant el projecte, s’han implementat sistemes de mesura, de generació i emmagatzematge d’energia i s’han desenvolupat més de 17 productes que atorguen flexibilitat energètica als edificis en rehabilitació, tant a nivell residencial com de serveis.

REFER també ha permès millorar tecnologies que poden participar en la flexibilització energètica dels edificis del futur i implementar nous conceptes per a millorar substancialment les tecnologies de panells solars fotovoltaics i piles de combustible, així com noves metodologies per la reutilització de bateries de vehicle elèctric en edificis.  Finalment, s’ha creat un software per determinar fàcilment possibles millores energètiques en edificis en rehabilitació.

Les tecnologies desenvolupades han estat validades amb diferents demostradors a la biblioteca Tirant lo Blanc, de Montgat, pel que fa als edificis terciaris, i a edificis residencials de més de 300 usuaris.

Eurecat ha liderat el desenvolupament de diferents solucions constructives BIPV per integrar mòduls solars en edificis del sector terciari, oficines i hotels, principalment en façanes ventilades, murs cortina o elements de protecció solar. També ha aportat la seva experiència en la reutilització de bateries de segona vida de vehicle elèctric com a emmagatzematge per a facilitar la flexibilització de la gestió energètica en edificis.

Per altra banda, el centre, a través de la seva seu a Manresa, anteriorment el Centre Tecnològic CTM, ha col·laborat en el desenvolupament d’una eina de software cost‐efectiva BIPV que utilitza una metodologia innovadora per dissenyar i optimitzar la integració de panells fotovoltaics en edificis.

Dades generals

Projecte

REFER– Reducció Energètica i Flexibilitat en Edificis en Rehabilitació

Referència projecte

COMRDI15-1-0008

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

Accio