Xavier Torra, President Eurecat

L’ús de l’aigua basat en un model lineal consistent en captar, tractar, emprar, depurar i abocar l’aigua residual al medi ambient ha de tenir els dies comptats en l’escenari actual de sequera. En un context de canvi climàtic que comprometrà l’abastament d’aigua especialment al Mediterrani, cal dirigir els esforços cap a la implementació de tecnologia que possibiliti tancar el cicle de l’aigua, és a dir, fer-lo circular.

L’economia circular aplicada a la gestió de l’aigua ofereix l’oportunitat de minimitzar l’ús d’aquest recurs, prioritzant l’eficiència, reciclant i reutilitzant-la i retornant-la al sistema hidrològic de forma eficient, preservant els ecosistemes i la biodiversitat. La hibridació de diferents solucions tecnològiques, que van des dels tractaments físico-químics avançats fins a la digitalització passant per la biotecnologia, el desenvolupament i ús de sensors i nous materials, entre d’altres, ho fan possible, juntament amb la consideració d’aspectes socials i econòmics.

Eurecat és punter en reutilització d’aigua, un eix clau de l’economia circular, amb un potencial enorme de creixement ja que encara hi ha molta aigua depurada sense reutilitzar, de fet a Europa només es reutilitza el 2,5 per cent de l’aigua residual, un percentatge que puja fins al 10 per cent a Catalunya. La reutilització constitueix, juntament amb la dessalinització, el que s’anomenen recursos hídrics alternatius. Es tracta d’un àmbit on les capacitats tecnològiques d’Eurecat estan alineades amb les de centres d’investigació pioners a nivell internacional, com Israel, Califòrnia o Singapur, tots ells capdavanters en la promoció dels recursos hídrics alternatius.

En la reutilizació es dona un tractament addicional a l’aigua sortint de les depuradores de municipis o indústries, de forma que l’aigua obtinguda no és potable, però sí que és pot emprar en molts usos que no requereixen una qualitat excel·lent, com ara el reg, la refrigeració o la neteja, entre d’altres, i a més permet l’aprofitament de recursos presents en les aigües residuals, com per exemple els nutrients i, fins i tot, l’energia en alguns casos.

En un escenari de màxima preocupació per la sequera i en un horitzó on s’intueix que aquest recurs serà cada vegada més escàs, ens trobem, per tant, que és vital innovar i ser capaços d’evolucionar cap a un model en el que hi hagi “múltiples aigües” per a “múltiples usos”. Per aconseguir-ho, la capacitat tecnològica i la visió conjunta de les administracions, la indústria i la societat han d’avançar juntes i obrir camí cap a l’ús intel·ligent de l’aigua i la plena circularitat.

Des d’aquesta perspectiva, en aquest newsletter trobareu aproximacions a la circularitat i a la sostenibilitat, com els projectes que presentem a la present edició d’Expoquimia, marcats per l’impuls a la descarbonització de la indústria química, el reciclatge de plàstics, els nous materials circulars i l’hidrogen i la química verda.

Des del punt de vista de la salut, la directora de la Unitat Tecnològica de Nutrició i Salut d’Eurecat, Nàdia Ortega, és la protagonista de l’entrevista d’aquest mes, on parla del creixement de la tendència global a consumir aliments que aportin beneficis per a la salut. Així mateix, a la secció “Per reflexionar” trobareu un article que incideix en la nutrició com aliada de la salut mental, a càrrec de Josep Maria del Bas, coordinador de recerca de l’Àrea de Biotecnologia. A més, us presentem els detalls del consorci europeu AICCELERATE, que impulsa un model intel·ligent d’atenció hospitalària basat en el núvol que combina intel·ligència artificial, robòtica social i integració de dades d’última generació.

També us parlem dels estudis capdavanters que duu a terme Eurecat Reus per establir els beneficis d’ingredients, aliments i hàbits dietètics en la salut de les persones i, dins l’esfera de la innovació agroalimentària, us descobrim el funcionament d’unes noves cel·les fotovoltaiques orgàniques que permeten l’ús simultani del sòl per a conreus i per a la producció d’energia.

La menció especial per al projecte dels investigadors d’Eurecat, AINIA, CTAG, CTAEX, AIN i CARTIF al “Challenge” tecnològic de Meetech Spain 2023, les innovacions en el camp de les bateries que ha donat a conèixer Battech a The Battery Show Europe i les oportunitats que la tecnologia blockchain i els actius virtuals, és a dir els NFTs, aporten a les empreses per crear nous models de negoci i generar nous serveis o productes completen els continguts d’aquest mes.

Xavier Torra
President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya