Cristina Caselles és enginyera química i promotora tecnològica d’Eurecat. A continuació ens detalla la seva participació en el programa 100tífiques de dinanitmzació científica entre les dones i analitza quines són les carreres amb més potencial de creixement en l’àmbit científic i tecnològic.

Quin són els objectius del programa 100tífiques?

#100tífiques és una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

L’objectiu del projecte és fer visible i destacar la rellevància i el paper estratègic de les dones a la ciència i la tecnologia, tot fomentant accions conjuntes entre científiques d’acadèmia i d’empresa. El programa té la vocació de fomentar una relació més directa i recíproca entre la ciència i la societat, i molt especialment d’incrementar la consciència d’aquest col·lectiu i eixamplar-ne l’espai.

Quina és la participació d’Eurecat en aquest programa?

Eurecat ha participat el dia 11 de febrer a les 11.00h, Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència en 3 de les 450 xerrades simultànies que s’han realitzat a centres escolars de tot Catalunya (alumnes de 6è de primària i 1r d’ESO). L’objectiu d’aquestes xerrades és trencar estereotips i demostrar que no hi ha carreres de nois o de noies i per explicar als nens i nenes que poden arribar a ser el que vulguin. Ha estat una experiència enriquidora i des d’aquí animo a les meves companyes a sumar-se a aquesta iniciativa en properes edicions.  A Eurecat tenim grans científiques i tecnòlogues que poden servir clarament d’exemple a les nostres joves.

Com a tecnòloga, com creus que s’ha de potenciar aquestes carreres entre les joves?

S’ha de potenciar trencant estereotips i apropant la ciència i la tecnologia a les escoles per revertir les estadístiques que existeixen a dia d’avui. Hem d’aconseguir que les noies comencin a tenir referents femenins en les que es puguin veure reflectides, perquè com a societat tots necessitem la ciència i la tecnologia per avançar i superar reptes i un clar exemple es haver aconseguit la vacuna del COVID-19 en temps record gràcies a una comunitat científica potent. Hem d’aconseguir que hi moltes carreres científiques i tecnològiques deixin d’identificar-se com només per a nois i tots podem contribuir a eliminar aquestes etiquetes.

Quines són les carreres amb més futur en el sector de la ciència?

Totes les carreres que tinguin una vessant digital són les que tindran més futur ja que el món cada vegada està més digitalitzat. Els perfils científics cada cop han de ser més multidisciplinars i polivalents. Carreres com les engineyeries, ambiental, electrònica, mecànica, informàtica, telecomunicacions, biomedicina, biotecnologia, nanociència, nanotecnologia tenen futur, també les dobles titulacions que mesclen art i ciència. No obstant, cal tenir en compte que vivim immersos en la Quarta Revolució Industrial i moltes de les professions del futur encara no existeixen pel que és molt important formar-se de manera continuada. Probablement el sistema universitari també haurà de viure la seva pròpia revolució per adaptar-se a les noves demandes del mercat i de la societat.

Quines són les que es preveu que tinguin millors oportunitats laborals

Les carreres relacionades amb les Ciències de la Salut tindran un percentatge superior de feina en un futur proper. Les STEM (Ciència-Tecnologia-Enginyeria i Matemàtiques, per les seves sigles en anglès) són en l’actualitat un dels motors de les economies avançades del planeta, per tant serien també una aposta segura. Es dona la casuística però, de que les STEM tot i ser les més demandades pel mercat laboral, no són les més estudiades pels alumnes i menys encara per noies, pel que el nostre paper en fomentar aquestes vocacions des de les escoles és vital i és el que ens permetrà tenir el planter de talent pel futur.