L’agricultura, el CO2, l’hidrogen, l’energia, la salut i els béns de consum són alguns dels àmbits en els quals veurem transformacions amb impacte a nivell de tecnologies químiques. Així ho exposa el director de la Unitat de Tecnologia Química d’Eurecat, Ricard Garcia Valls, en aquesta entrevista, on destaca l’especialització que ha adquirit el seu equip en un nou tipus d’encapsulació mitjançant la qual es dona solució a la problemàtica dels microplàstics. Des del seu punt de vista, les tendències en tecnologies químiques apunten a grans progressos en la química verda, en la utilització de materials polimèrics renovables i reciclables i en aplicacions químiques lligades a la digitalització, a la sensòrica, a la salut, i amb Intel·ligència Artificial.
Quines són les principals línies de treball de la Unitat de Tecnologia Química?
Tenim tres línies d’R+D principals que són la catàlisi i síntesi química, la tecnologia de membranes i encapsulació i la tecnologia de polímers, a més d’una línia transversal d’escalat de processos. Aquest coneixement ens permet aportar càpsules que permeten encapsular els desinfectants i que també obren les portes a pràctiques més sostenibles per a l’agricultura. Una altra aplicació de les nostres capacitats és el desenvolupament de nous adhesius per fer els vehicles més lleugers, en línia amb l’auge del vehicle elèctric, i en l’economia del CO2 i l’hidrogen per fer química verda.
Com poden ajudar aquestes innovacions a les empreses?
Ajudem les empreses a analitzar els seus problemes, reptes o projectes i dissenyem com donar-los solució mitjançant la innovació tecnològica. Un cop fet això, treballem amb cada client desenvolupant el projecte fins a un nivell de maduresa TRL4, que implica la validació de components i proves en entorns de laboratori. Si el client ho troba interessant, seguim en un procés precomercial fins a TRL6 (planta prepilot o pilot TRL7) i l’acompanyem fins a la fase comercial, en alguns casos fins i tot en fem petites fabricacions.
Podries citar alguns exemples per part d’Eurecat?
Estem desenvolupant projectes per a empreses que engloben des de l’encapsulament de fragàncies fins a compostos per a agricultura, alimentació i salut. També estem fent membranes per a aplicacions mèdiques per a empreses o capturant CO2 amb aplicació comercial. El nostre equip treballa també dissenyant nous adhesius sostenibles, polímers reciclables, materials per a aplicacions mèdiques i fabricant compostos químics a partir de fonts renovables, hidrogen i CO2.
En quins camps i sectors veurem més avanços?
En agricultura, CO2, hidrogen, energia, salut i béns de consum veurem transformacions amb impacte. Per exemple, ben aviat veurem en productes per rentar roba o ambientadors la nostra especialització en un nou tipus d’encapsulació mitjançant la qual donem solució a la problemàtica dels microplàstics. També serà molt rellevant tota l’economia de l’hidrogen i CO2 que s’està generant. En aquest sentit, des d’Eurecat treballem per portar la recerca al món real, a les plantes industrials i, fins i tot, a les persones a casa seva. També estem tenint unes grans perspectives en encapsulació aplicada a la salut, en el cas de malalties com el càncer, o també en el desenvolupament de dispositius stents amb polímers avançats.
Quines tendències poden marcar transformacions importants en pocs anys en l’àmbit de les tecnologies químiques?
Destacaran especialment els progressos en el tema de la química verda, ara ja a escala real, en producció. També en la utilització de materials polimèrics renovables i reciclables i en aplicacions químiques lligades a la digitalització, a la sensòrica, a la salut, i amb Intel·ligència Artificial.