El Dr. Rafel Donat és fisoterapeuta de Manresa. Després d’una operació complexa al genoll se n’adona que, durant els exercicis  de rehabilitació post-quirúrgica, el dispositiu de Moviment Continu (CPM en les seves sigles en anglès) utilitzat per mobilitzar el genoll acabat d’operar tenia un funcionament inadequat.

El dispositiu no era capaç de realitzar un rang de rotació del genoll operat sense que li provoqués dolor. I constata com, flexionant el seu genoll de forma manual i seguint el moviment fisiològic correcte, era capaç d’obtenir un major angle de rotació amb menys dolor.

Un nou kit CPM amb un major rang de moviment del genoll

Aconseguir un nou dispositiu adaptable als que ja s’utilitzen a la majoria d’hospitals i que permeti la correcta rotació del genoll és l’objectiu de CPM-KIT, un dels projectes en l’àmbit mèdic seleccionats per CaixaImpulse per rebre l’assessorament comercial i econòmic d’aquest programa de suport a projectes de recerca que busquen arribar al mercat.

Arran d’aquest primer contacte, s’ha forjat una col·laboració entre Eurecat i el Centre Hospitalari Althaia per plasmar aquesta idea i s’ha iniciat un procés de recerca i disseny conjunt. Actualment treballen en el desenvolupment les Unitats d’eHealth i Valorització d’Eurecat, el Centre Hospitalari Althaia i s’ha unit per al disseny i prototipatge l’Escola de Disseny Industrial Elisava. A més del soci hospitalari del projecte Althaia, es preveu la possibilitat d’iniciar proves pilots a l’Hospital del Mar i l’Hospital de l’Esperança.

El nou sistema obre les portes a una reducció a millores socioeconòmiques tan rellevants com la reducció en termes de dies d’hospitalització i de sessions de rehabilitació amb assistència del fisioterapeuta tant en hospitals com centres de rehabilitació.

En l’actualitat s’ha sol·licitat patent europea pel mecanisme dissenyat per corregir el moviment del genoll i el dispositiu es troba en fase de prototip funcional.

Gràcies al programa de CaixaImpulse s’ha aconseguit avançar pel que fa a l’estudi del mercat del projecte i s’ha dissenyat un pla de valorització que permetrà a aquest nou producte l’impuls necessari per a una millora en la rehabilitació de genoll post quirúrgica.