Barcelona, 21 de setembre de 2016.- Tots els projectes de salut amb retorn d’inversió positiu incorporaran abans d’un any mètodes i mètriques per avaluar l’impacte sobre l’experiència del pacient, una tendència que servirà per transformar els serveis sanitaris, que definirà la qualitat que es presta i que suposarà transferir poder a les persones i a les institucions gràcies a la tecnologia.

Així ho ha posat avui de relleu l’XPatient Barcelona Congress, el primer congrés en el que l’empoderament del pacient juga un paper rellevant i que ha reunit a Barcelona a vint-i-vuit experts sobre aquesta nova tendència que a Catalunya s’està començant a implantar amb pilots i projectes vinculats a malalties com les malalties respiratòries cròniques, la diabetis, el Parkinson, el càncer i el reuma o l’assistència que es presta en els parts.

L’XPatient Barcelona Congress ha reunit avui 28 experts en el primer congrés d’aquestes característiques que es fa a Barcelona

El congrés, organitzat per l’Hospital Clínic i el centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio), ha presentat la feina de la comunitat de pràctica Experiència del Pacient-Barcelona que vol posar en valor el parer del pacient en el seu tractament, integrada per l’Hospital Clínic, l’Hospital de Sant Joan de Déu, el Consorci Hospitalari de Vic, l’Hospital Arnau de Vilanova, l’Institut de Salut Global de Barcelona, AQuAS TicSalut, i Eurecat.

La incorporació de l’experiència del pacient pot ser “una palanca de canvi per a la transformació dels serveis clínics”, en un context en què les empreses són conscients que les ajudarà a “transformar la seva oferta i a redefinir els seus rols”, d’acord amb les conclusions d’una sessió de treball prèvia al congrés, que remarquen que la “tecnologia empodera el pacient i, a través del coneixement, transfereix poder de les institucions a les persones”.

Professionals i pacients han destacat la importància creixent de les noves tecnologies en el seguiment dels tractaments

Altres idees que han quedat també de manifest són que el concepte “sempre es refereix als pacients i a les persones que l’envolten” i que es tracta d’un canvi que “defineix la qualitat del servei, juntament amb la seguretat i l’efectivitat”. També han recalcat que l’empoderament “permet identificar necessitats no cobertes”, al temps que ajuda a “definir l’atenció centrada en la persona en el món real”.

Segons el doctor Joan Escarrabill, director del Programa d’Atenció a la Cronicitat de l’Hospital Clínic, les accions que cal prendre per millorar l’experiència del pacient “són absolutament locals” i s’han de fer “a nivell de cada centre”. El facultatiu ha remarcat que les empreses de salut també juguen un paper clau en la millora de l’atenció sanitària: “la recerca i l’experiència del pacient estan aparentment allunyades, però comparteixen metodologia”, conclou.

En paraules del director de la Unitat d’eHealth d’Eurecat, Felip Miralles, “la tecnologia juga un paper en el codisseny dels serveis sanitaris per incorporar l’opinió dels pacients, familiars i professionals sanitaris, a la vegada que és rellevant en permetre una comunicació bidireccional que fa que el pacient pugui participar activament i empoderat en la seva cura”.

A l’acte s’han presentat algunes conclusions de la comunitat de pràctica Experiència del Pacient-Barcelona

L’XPatient Barcelona Congress ha comptat amb la presència del doctor Andrew McCulloch, director del Picker Institute Europe, que ha assenyalat que “un dels reptes més importants per la qualitat en l’atenció mèdica és posar en comú l’experiència del pacient, la seguretat i l’efectivitat clínica”.

McCulloch, que ha avaluat diversos estudis sobre la satisfacció del pacient arreu d’Europa, creu que “cada cop hi haurà més professionals capacitats per interpretar aquestes dades i actuar en conseqüència”. El doctor ha remarcat que “cal explicar als ciutadans per què necessitem aquestes dades” per poder “codissenyar els programes d’atenció sanitària conjuntament amb els pacients”.

D’acord amb Cristina Bustillo, Chief Experience Officer de Sant Joan de Déu, el codisseny de serveis de salut s’ha de treballar “com un servei holístic i amb amplitud de mires envers les famílies i els professionals”.

Lekshmy Parameswaran, una de les sòcies fundadores de la consultora Fuelfor, ha afegit que “es necessita temps perquè el pacient pugui parlar sobre la seva salut”, però creu que aquest canvi serà beneficiós a mitjà termini.

John Eaglesham, gerent de l’Advanced Digital Institute i assessor d’organismes encarregats de les polítiques en l’àmbit de la vida assistida i l’smart metering, ha remarcat que “no cal una tecnologia puntera” per millorar l’experiència del pacient. “Una simple videoconferència pot millorar el tractament d’un pacient que hauria de passar dues hores en una ambulància per una visita de 15 minuts”, ha apuntat.

L’XPatient Barcelona Congress, que té el suport d’OXIGEN Salud, Vivisol i OXIMESA, ha tingut més de 300 inscrits i s’ha celebrat a l’auditori de l’edifici Imagina.

Per ampliar la informació o sol·licitar entrevistes contacteu amb el Gabinet de Premsa d’Eurecat, al mòbil 630425169 o a l’email premsa@eurecat.org

 

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de Tecnio), aplega l’experiència de més de 450 professionals que generen un volum d’ingressos de 45 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus i Amposta i amb una seu a Brasil, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 73 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

 

Més informació:

Montse Mascaró
Premsa | Direcció de Comunicació Corporativa
Eurecat

Tel. (+34) 932 381 400 | Mòbil: (+34) 630 425 169
C/e: premsa@eurecat.org | www.eurecat.org