Un ingredient probiòtic per al control del pes, desenvolupat per l’empresa ADM Biopolis i sustentat amb evidències científiques d’estudis fets pel centre tecnològic Eurecat, ha estat reconegut com l’Ingredient de l’Any amb el premi internacional NutraIngredients Award, en la categoria de control de pes.

Amb el nom de Bifidobacterium lactis BPL1, aquest probiòtic mostra efectivitat per a la reducció de la circumferència de la cintura i de greix corporal a la zona abdominal, l’acumulació del qual s’associa a l’aparició d’alteracions metabòliques associades a un major risc de patir malaltia cardiovascular, com la resistència a la insulina, la hipertensió i la inflamació crònica de baix grau.

Els estudis realitzats han demostrat l’eficàcia de l’ingredient tant viu com inactivat per calor, de manera que és possible utilitzar-lo per a productes que estan sotmesos a altes temperatures durant el seu processat, ja siguin aliments o begudes. A més, en el cas de suplement dietètics, l’ingredient desenvolupat ofereix una vida útil prolongada sense necessitat de sobredosificació.

Segons explica el director de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, el Dr. Antoni Caimari, “inicialment, es va demostrar, en rates induïdes a obesitat, que la suplementació amb el probiòtic inactivat s’associava a una reducció del contingut de greix visceral i dels nivells circulants de triglicèrids i colesterol LDL, també conegut com a colesterol ‘dolent’, i a un increment de la despesa energètica i del contingut de massa magra”.

En base a aquests resultats, ADM Biópolis i Eurecat van realitzar un estudi en persones que presentaven obesitat abdominal, amb l’objectiu de demostrar en humans l’eficàcia d’aquest probiòtic en la reducció de pes corporal i de contingut de greix.

Els resultats “van demostrar que la suplementació durant dotze setmanes amb els dos tipus de probiòtics era efectiva enfront de l’obesitat visceral, reduint el contingut de greix abdominal i la circumferència de la cintura de forma significativa, especialment després del tractament amb el probiòtic inactivat”, explica Caimari.

A més, les persones que van rebre el probiòtic en la seva forma activa “també van experimentar una reducció de pes significativa. De forma interessant, aquests canvis favorables en el pes i greix corporal es van associar amb un increment al tracte gastrointestinal de bactèries del gènere Akkermansia, suggerint-se com un dels possibles mecanismes implicats en els efectes observats, ja que aquestes bactèries presenten efectes protectors enfront de l’obesitat i d’alteracions metabòliques relacionades, com la resistència a la insulina i la hipercolesterolèmia”, afegeix.

Els estudis preclínics i clínics d’eficàcia es van dur a terme a la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat, i es van presentar els primers resultats durant la fira Alimentaria del 2018, en paral·lel a la comercialització de l’ingredient per part d’ADM Biopolis.

Segons apunta el director de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat, el Dr. Josep Maria del Bas, “aquests resultats recolzen l’ús del probiòtic Bifidobacterium lactis BPL1 com una estratègia complementària al tractament de l’obesitat i alteracions metabòliques relacionades, dins el context d’una dieta sana i equilibrada i seguint uns hàbits i estil de vida saludables”.