La innovació tecnològica és estratègica en el desenvolupament de nous aliments i ingredients en el sector alimentari que contribueixin al benestar dels diversos grups de població, on la nutrició i la salut, la robòtica, la digitalització i la sostenibilitat, seran els principals pilars.

Es tracta de solucions que obren les portes a “una important hibridació de tecnologies digitals i industrials, que van des de la intel·ligència artificial, la robòtica industrial i agrícola, el big data o la Internet de les Coses fins a la imatge multiespectral, i que són una oportunitat d’innovació perquè les empreses facin front als seus reptes”, explica el responsable de Negoci d’Alimentació del centre tecnològic Eurecat, Ignasi Papell, amb motiu de la fira Food4Future World Summit, que ha tingut lloc a Bilbao.

En paraules de Clara Rafel, de l’equip de desenvolupament de Negoci d’Alimentació d’Eurecat, a Food4Future “hem anticipat diversos projectes i equips de demostració avançats, així com noves oportunitats que obren les fonts de proteïna alternatives i els productes dissenyats per donar resposta als nous hàbits de consum”.

En el marc del congrés, Eurecat ha organitzat dues jornades. A la sessió sobre tecnologies s’ha presentat el projecte Misiones ALIMENTE 21 – Industria alimentaria inteligente del siglo XXI, l’objectiu del qual és incrementar la disponibilitat i eficiència dels recursos de la indústria alimentària, tant industrials com de matèries primeres, millorar els seus processos productius i assegurar la seva seguretat. La ponència ha comptat amb la participació d’algunes de les empreses participants que han destacat la seva estratègia en R+D, especialment la producció eficient, la intel·ligència artificial i la sostenibilitat.

Raventós Codorníu, que lidera el consorci, aplica tecnologies com la Intel·ligència Artificial per innovar en els seus productes, guanyar eficiència i competitivitat, optimitzant-ne els processos i millorant la presa de decisions, així com per ser més sostenible amb la reducció de consums energètics i d’aigua. Faccsa-Prolongo ha explicat que aplicarà una bateria de tecnologies d’intel·ligència artificial per a la millora de la productivitat i la sostenibilitat dels seus processos, així com per a l’increment del nivell de seguretat alimentària a les seves operacions. Per part seva, Mapex investigarà en el marc del projecte la captura i l’explotació de la informació, un dels reptes més complexos als quals s’enfronta la indústria alimentària del futur.

A la sessió sobre novel foods, s’ha presentat una plataforma desenvolupada per Eurecat que consisteix en una metodologia per obtenir nous aliments, nutracèutics i nous ingredients mitjançant metodologies sostenibles i escalables als processos industrials. “Demostrem que els subproductes de la indústria agroalimentària poden ser reutilitzats amb un rendiment proper al 100% mitjançant processos sostenibles per generar nous aliments i ingredients amb propietats saludables”, assenyala el director de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat, Josep Maria del Bas , “per oferir a les empreses de la cadena de valor un sistema d’ajuda a la presa de decisions ràpid i amb risc baix per a la valorització de subproductes i nous aliments en l’àmbit de la nutrició saludable”.

Robòtica agrícola i industrial

En l’àmbit tecnològic, Eurecat ha donat a conèixer solucions de robòtica aplicada als sectors agrícola i industrial com el robot autònom desenvolupat al projecte GRAPE, que pot ser equipat, per exemple, amb un manipulador mòbil destinat a distribuir dispensadors de feromones per al biocontrol de plagues d’insectes a les vinyes de forma automàtica.

D’altra banda, s’ha mostrat un sistema amb imatge hiperespectral i Intel·ligència Artificial per a la detecció d’impropis i el control de qualitat que permet obtenir productes alimentaris més segurs.

L’alimentació del futur

Entre les innovacions que s’han donat a conèixer a la fira Food4Future, hi ha el projecte DANTIAN, impulsat per un consorci de 8 empreses liderades per Acolact i coordinat tècnicament per Eurecat, que estudia nous aliments i ingredients bioactius que afavoreixin el benestar mental dels consumidors, a través del coneixement del mecanisme a nivell cognitiu i la relació amb la microbiota i la salut intestinal.

Segons el director de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat, que és el coordinador tecnològic del projecte, DANTIAN “es basa en el concepte de l’eix intestí-cervell, i trasllada el coneixement generat els darrers anys sobre la relació entre alimentació i salut mental a propostes concretes d’aliments i ingredients que, integrats a la dieta, ajudin al manteniment del nostre benestar mental”.

Intel·ligència Artificial en la producció alimentària

El centre tecnològic ha presentat a Food4Future el projecte Misiones ALIMENTE 21, que coordina tècnicament i que està liderat per Raventós Codorníu i en què participen Prolongo, Mapex, Aldelís, Omron Iberia, Cibernos i Agropixel, el qual ha posat en marxa un ambiciós projecte per aplicar la Intel·ligència Artificial en els processos de producció de la indústria alimentària, per tal d’incrementar l’eficiència de la gestió industrial al sector, assegurar-ne la qualitat i seguretat, i reduir-ne l’impacte ambiental.

Així mateix, amb el grup d’alimentació Splendid Foods, dedicat principalment a l’elaboració d’embotits curats, Eurecat ha portat endavant un projecte que incorpora Intel·ligència Artificial, Internet de les Coses i analítica de dades per optimitzar el procés de curació d’embotits.