Daniel Altimiras, President d'EurecatEl canvi climàtic s’està accelerant dramàticament. Alguns ho defineixen com un tsunami a càmera lenta. Eurecat és un dels centres tecnològics més avançats a nivell internacional en la lluita contra aquesta  emergència climàtica i la necessària transició ecològica a Catalunya, Espanya i la Mediterrània, a partir de la recerca, la innovació i la tecnologia. Aquest és l’objectiu en el qual està treballant intensament des de fa dos anys el Centre en Resiliència Climàtica (CRC), situat a Amposta, i que just acaba d’inaugurar el seu Edifici Llavor, que constitueix una construcció capdavantera a Catalunya basada en els principis de l’arquitectura circular.

Aquesta nova seu ofereix un espai singular per a l’activitat del CRC, que duu endavant projectes molt rellevants al servei de la societat i de l’empresa per a l’adaptació i la mitigació del canvi climàtic, en sintonia amb l’esperit de col·laboració d’Eurecat amb tots els agents empresarials i públics, per donar resposta de forma integrada als reptes que se’ns plantegen com a país davant el l’emergència climàtica.

Amb aquesta filosofia, el CRC treballa en el desenvolupament de solucions multitecnològiques robustes i innovadores per a l’adaptació i mitigació, a partir de solucions basades en la natura, tecnologies de l’aigua, sòls i sediments, observació de la terra, intel·ligència artificial i Big Data, robòtica aplicada, reciclatge i eficiència energètica, entre d’altres disciplines.

Resiliència climàtica: necessitat territorial i oportunitat empresarial

Des de la seva creació, el CRC ha estat participant en importants projectes consorciats amb altres institucions que en formen part, com ara el projecte Bioresilmed, que cerca fomentar la bioeconomia al delta de l’Ebre i altres paisatges mediterranis, incloent entre altres accions el desenvolupament d’esquemes de compensació d’emissions de gasos d’efecte hivernacle; el PECT EbreBioterriotri, per desplegar el Living Lab mitjançant el co-disseny d’un pla d’infraestructures verdes i usos ecoturístics del delta de l’Ebre, o l’IMPETUS, un projecte internacional per al desenvolupament, validació i implementació d’accions per a la resiliència climàtica de diverses regions europees, entre d’altres.

Per aconseguir-ho, el CRC suma el millor talent i les capacitats singulars de diferents actors per generar coneixement i aportar solucions mitjançant innovació tecnològica de valor. En aquest respecte, parem especial atenció en què els resultats i tecnologies dels projectes que estem portant a terme es transfereixin cap a les empreses i la societat, amb l’objectiu que puguin incorporar-los com a eines generadores de nous models de negoci i com a pràctiques que contribueixin a la resiliència climàtica i al benestar de la societat.

El nou Edifici Llavor i l’aposta d’Eurecat per les Terres de l’Ebre reflecteix també el compromís natural d’Eurecat amb els reptes i necessitats dels diferents territoris de Catalunya, treballant per la prosperitat i el benestar de la societat. D’aquesta forma, les Terres de l’Ebre es refermen en la seva especialització en resiliència climàtica, amb el CRC com a pal de paller del territori i de tot Catalunya, amb la idea de seguir impulsant projectes d’R+D+I a nivell català, estatal o europeu, i portar a terme més iniciatives amb les empreses i agents del territori que derivin en solucions climàtiques amb el major impacte possible.

Des de les Terres de l’Ebre, un dels territoris que més està patint més els efectes del canvi climàtic, generem valor donant respostes i pretenem ser el referent tecnològic per a tot Catalunya en matèria de resiliència climàtica. Un exemple és el Living Lab Ebre Bioterritori, un espai de referència per a l’emprenedoria on proposar noves solucions mitjançant la metodologia de co-creació, co-disseny i co-gestió amb els agents socioeconòmics del territori.

Trobareu tots els detalls sobre l’activitat del CRC i del nou edifici en el reportatge del newsletter, on us aportem també informacions sobre la creació d’un innovador envàs hortofructícola lliure de plàstic per a l’empresa Giró, i de la constitució, juntament amb l’empresa Canmartex de la spin-off Aracne, especialitzada en sistemes predictius i de control de qualitat de la fabricació tèxtil de gènere de punt. També us parlem de l’EIT Culture & Creativity, la nova comunitat d’innovació europea per impulsar la competitivitat de les indústries culturals i creatives i del lliurament dels Premis Reimagine Textile 2023, que han reconegut les tres millor iniciatives emprenedores en el sector tèxtil.

La creació d’una unitat conjunta d’innovació amb la Fundació Instituto Ricardo Valle de Innovación (Innova IRV) com a base de la nostra aliança estratègica per al desenvolupament de projectes col·laboratius, la transferència tecnològica i la creació d’empreses per impulsar nous models productius i el reforç de la vinculació d’Eurecat amb l’ecosistema de recerca i innovació de la Catalunya Sud i la incorporació de noves empreses i entitats a la nostra comissió territorial són altres continguts que hem recollit en el newsletter d’aquest mes.

Completen aquest número informacions sobre el desenvolupament d’una aplicació digital de medicina personalitzada amb Althaia que dona consells de salut i fa seguiment de pacients crònics, la darrera edició de Temps d’Avellana i l’estudi de la suplementació de vitamina B12 per a persones que segueixen una dieta vegetariana. A la secció “per Reflexionar” trobareu algunes claus sobre la importància que les pimes estiguin preparades per a les oportunitats que obre la Intel·ligència Artificial. Espero que trobeu interessant la selecció de continguts, des del punt de vista de com la innovació obre noves oportunitats i visions.

Daniel Altimiras

President d’Eurecat