Desenvolupament d’una nova tecnologia que permet reforçar peces amb fibres continues, multiplicant així la resistència i reduint el pes.
La tecnologia CFIP (Continuous Fiber Injection Process) és un nou post-procés, desenvolupat i patentat per Eurecat, que es basa en injectar les fibres continues simultàniament amb resina líquida dins de cavitats tubulars a la peça. Un cop curada la peça i solidificada la resina, aquesta actua com a interfase mecànica entre les fibres i la resta de la peça.
CFIP és una tecnologia facilitadora que té l’objectiu d’impulsar l’ús de la impressió 3D en noves aplicacions que requereixin altes prestacions mecàniques i lleugeresa. Els resultats obtinguts demostren el valor afegit que aporta aquesta nova tecnologia en sectors com l’aeroespacial, l’automoció, béns d’esport o la salut.
La nova tecnologia, que ha comptat amb la participació de la Unitat de Desenvolupament de Producte i la Unitat de Nous Processos de Fabricació, permet reforçar peces fabricades amb qualsevol tipus de material, inclosos plàstics (rígids o flexibles), metàl·lics o ceràmics.
D’altra banda, també permet unir de manera integral diferents peces amb continuïtat de fibra entre elles, proporcionant unions de molt altes prestacions. Aquest fet permet obtenir estructures multi-material i multi-procés, seleccionant el material i procés més eficient segons els requeriments en cada zona de l’estructura.
Avantatges de la injecció de fibres de carboni per impressió 3D:
- Fibres de reforç en totes les direccions i seguint trajectòries complexes
- Peces més resistents i lleugeres
- Reforç de gran varietat de materials (plàstics, metàl·lics, ceràmics)
- Unió integral de diferents peces (estructures multi-material i multi-procés)
El passat mes de maig, la tecnologia CFIP va guanyar el premi JEC World Innovation Award en la categoria de fabricació additiva, en reconeixement a la innovació que aporta en el sector.
Dades generals
Projecte
CFIP – Tecnologia d’injecció de fibra de carboni en peça fabricada amb impressió 3D
Programa i convocatòria
Aquest projecte ha estat cofinançat per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i compta amb el suport de la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya. El projecte s’emmarca en la convocatòria d’Indústria del Coneixement per a l’any 2019 (Modalitat B.Producte) i ha rebut una ajuda de 100.000€.
Més informació