Desenvolupament de nous acers microaleats mitjançant la optimització de la composició química i els processos termomecànics: laminat en calent, refredament, etc. Per a obtenir simultàniament microestructures refinades i matrius amb precipitats nanomètrics. També s’abordaran les sinergies entre els elements químics Nb, Mo, V i Ti sobre la precipitació abans, durant i després de la transformació de la austenita durant el laminat en calent i el refredament.
El projecte NANOFORM donarà com a resultats nous acers optimitzats amb propietats mecàniques robustes, és a dir, resistència mecànica i a la fatiga, resistència al doblat i tenacitat.
Els objectius d’aquest projecte són els següents:
- Millorar el coneixement i la comprensió dels mecanismes subjacents i del control de la precipitació i dels canvis microestructurals durant el laminat en calent i el refredament dels acers microaleats de baix contingut en carboni, així com la interacció de diferents fases i precipitats en el control de les propietats mecàniques avançades.
- Desenvolupar nous graus d’acer d’alta resistència avançats per a la seva aplicació en el sector de la construcció o el transport, ja sigui de camions pesats o vehicles lleugers, amb propietats mecàniques millorades de conformabilitat, fatiga i tenacitat en comparació amb els acers existents amb una resistència similar (màxim 1000 MPa).
- Garantir l’aplicabilitat industrial d’aquest nou acer microaleat de fase complexa amb baix contingut de carboni en termes de rang de composició, conformabilitat, galvanizabilitat i soldabilitat dins de l’espessor objectiu: entre 2-4 mm.
El projecte, liderat pel centre tecnològic Eurecat, ha comptat amb la participació de Salzgitter, ThyssenKrupp, Institut National des Sciences Appliquees de Lyon (INSA-LYON), Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) i l’Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CENIM-CSIC).
Dades generals
Projecte
NANOFORM – Improved formability in 3rd generation AHS steels by nanosize precipitation and microstructure control during and after hot Rolling
Referència projecte
RFCS-RPJ – 709803
Programa i convocatòria
Projecte finançat a través de la convocatòria RFCS (Research Fund for Coal and Steel) de la Unió Europea, 2015
Més informació