El centre tecnològic Eurecat lidera el projecte MED4Youth, que desenvoluparà un estudi clínic a nivell europeu amb l’objectiu de demostrar que una dieta mediterrània hipocalòrica i enriquida amb productes característics del Mediterrani, com la magrana, els cigrons, els fruits secs i el pa de massa mare de cultiu, és més efectiva en la reducció de pes i de factors de risc cardiovascular associats a l’obesitat juvenil que una dieta hipocalòrica convencional baixa en greix.

L’estudi tindrà una durada de quatre mesos i es durà a terme amb 240 adolescents amb obesitat d’entre 13 i 17 anys d’Espanya, Portugal i Itàlia. Per primera vegada “es farà un estudi d’aquestes característiques amb participants de diferents països mediterranis”, explica la coordinadora del projecte, Aurora Sesé.

En el marc de la investigació, s’utilitzaran tecnologies òmiques que “permetran conèixer amb més profunditat els mecanismes a partir dels quals la dieta mediterrània exerceix els seus efectes saludables, en base a l’anàlisi de les poblacions bacterianes i dels metabòlits presents a l’intestí”, descriu l’investigador principal del projecte, Antoni Caimari, director de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat.

“L’estudi es completarà amb una aplicació web educativa per fomentar i mantenir comportaments saludables”, afirma Aurora Sesé.

Segons Antoni Caimari, el projecte té també l’objectiu “d’impulsar la producció i el consum de productes saludables tradicionalment mediterranis, afavorint una demanda sostinguda a llarg termini, fomentar la competitivitat de les indústries del sector agroalimentari i reforçar els sistemes de producció locals”.

L’obesitat juvenil als països mediterranis

L’obesitat juvenil s’ha quadruplicat en els últims 30 anys, representant el 18 per cent de nens i adolescents d’entre 5 i 19 anys amb sobrepès o obesitat, segons dades de l’any 2016 de l’Organització Mundial de la Salut, amb una incidència particularment més alta en països mediterranis com Itàlia, Espanya i Portugal.

A l’obesitat se li associen taxes creixents de diabetis, hipercolesterolèmia, malaltia del fetge gras no alcohòlic o hipertensió, que són factors de risc per al desenvolupament de malalties cardiovasculars en l’edat adulta.

La incidència de productes típics del Mediterrani

L’empresa Panishop-Novapan s’encarregarà d’elaborar el pa que s’utilitzarà durant l’estudi d’intervenció nutricional. Les investigacions científiques disponibles apunten que el pa fermentat amb massa mare de cultiu pot proporcionar millors qualitats nutricionals i més beneficis per a la salut que els pans convencionals de fermentació només amb llevat, augmentant la sacietat, disminuint la resposta glucèmica i modulant favorablement la microbiota intestinal.

Els fruits secs, l’humus i la magrana, d’altra banda, són fonts riques de diferents compostos bioactius amb efectes cardioprotectors i antiobesitat, com els àcids grassos mono i poliinsaturats (MUFAs i PUFAs), fibra, vitamina E i diferents compostos fenòlics.

El consorci del projecte MED4Youth, coordinat pel centre tecnològic Eurecat, compta també amb la participació de la Universitat de Parma (Itàlia), la Universitat de Coïmbra (Portugal), Shikma Field Crops (Israel), Scientific Food Center (Jordània) i Panishop-Novapan (Espanya). El projecte compta també amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola de la Selva del Camp (COSELVA), que subministrarà els fruits secs als participants.

El projecte forma part del programa PRIMA, que té el suport de la Unió Europea i ACCIÓ, el CDTI, l’Agència d’Innovació d’Israel, el Ministeri de l’Educació, la Universitat i de la Recerca d’Itàlia (MIUR), el Fons de Suport a la Investigació Científica de Jordània i de la Fundació per a la Ciència i la Tecnologia de Portugal (FCT).