Eurecat ha presentat a la fira Food4Future, que s’acaba de celebrar a Bilbao, un ampli ventall de solucions innovadores que donen resposta als reptes de les empreses del sector d’aportar al consumidor aliments més sostenibles, saludables i intel·ligents. Des d’una plataforma per descobrir nous ingredients i fer-ne avaluacions ràpides de funcionalitat, ingredients que milloren el benestar mental i diversos productes de proteïna alternativa -vegetal, però també microalgues i insectes-, fins a projectes d’intel·ligència artificial en embotits, vins i caves, cafè, pernils i un robot agrícola autònom han captat l’atenció del públic que s’ha apropat a l’estand. Ho explica en aquesta entrevista el responsable de Negoci d’Alimentació d’Eurecat, Ignasi Papell, qui resumeix també les claus per innovar amb èxit en el sector de l’alimentació i els nous ingredients i apunta a les principals tendències i desafiaments en aquest àmbit.

Eurecat acaba de participar amb una gran acollida mediàtica i de públic a la fira Food4Future, celebrada a Bilbao. Quins projectes heu presentat i quins són els àmbits que estan marcant tendència en el sector de l’alimentació i dels nous ingredients?

Hi hem presentat projectes i casos amb empreses molt diversos: una plataforma per descobrir nous ingredients i fer-ne avaluacions ràpides de funcionalitat, ingredients que milloren el benestar mental, diversos productes de proteïna alternativa -vegetal però també microalgues i insectes-, panels de tast i avaluació sensorial de fruita seca, projectes d’intel·ligència artificial en embotits, vins i caves, cafè, pernils i productes de pollastre, un robot agrícola autònom, un equip amb càmera hiperespectral per a la detecció d’impropis en aliments, valorització de salmorres amb una empresa d’olives, nous packagings funcionals sostenibles amb elements de màrqueting utilitzant NFC, per temes de traçabilitat… Ha estat un goig poder mostrar tots aquests exemples per ajudar les empreses a donar resposta als reptes d’aliments sostenibles, saludables i smart. Penso que els visitants que hem tingut durant la fira ho han valorat positivament també.

Quin valor aporta a les empreses del sector innovar en col·laboració amb un centre tecnològic?

Volem ser el departament d’R+D+I de l’empresa si no en té o ajudar els equips interns si ja el tenen, proposant desenvolupaments, estudiant-ne la viabilitat, fent proves a nivell laboratori, pilot o preindustrial, per minimitzar els riscos de la innovació i ajudar les empreses a mantenir la seva competitivitat en el mercat.

Des del teu punt de vista, quins serien els principals desafiaments que tenen les empreses, especialment les pimes, per poder aplicar solucions innovadores?

Moltes vegades és una qüestió de recursos econòmics (ho sabem i també ajudem a buscar ajudes a l’R+D), però també de recursos humans i que les tasques del dia a dia passen òbviament per davant. Reservar un temps per projectes més disruptius i comptar amb algun extern que t’ajudi i t’insisteixi, un centre tecnològic com nosaltres, pot ser una bona manera de superar aquests desafiaments. Nosaltres estem en clústers i plataformes tecnològiques, estem a fires, parlem amb moltes empreses i centres i tenim accés a la ciència. Crec que podem aportar moltes coses que l’empresa, especialment la petita i mitjana empresa, té molt difícil assumir sola.

Podries citar exemples d’empreses que innovin amb èxit? Quines oportunitats han detectat i com les han enfocat?

No m’agrada donar noms només d’algunes perquè d’altres també ho estan fent molt bé i em deixaré gent, però en les novetats que hem presentat a la Food4future, hi han participat empreses com Codorniu, Aldelis, Prolongo, Mapex, Omron, Infaimon, Casa Ametller, Salgot, Microalgae, Torrons i Mel Alemany, Spendid Foods, Cafès Cornellà, Acolact, Mahou-SanMiguel, Agrícola El Bosque, Unió,  Pronat, Bioinicia, Bimba&Lola, Oleand, Roqueta, Mil&unVerd… Al patronat del centre tecnològic tenim empreses com Carinsa, Noel i Pintaluba que també treballen molt bé l’R+D. Totes les que he esmentat comparteixen un neguit per estar contínuament explorant què poden millorar, què més poden fer per generar negoci i estan atentes a quines tecnologies han de provar i aplicar per seguir ben posicionades al mercat. I com deia, n’hi ha moltes altres, i amb algunes també hi col·laborem molt a gust, siguin catalanes, espanyoles o internacionals!

T’atreviries a donar algun pronòstic sobre les tecnologies que marcaran la diferència en els propers 2 o 3 anys en el sector de l’alimentació?

Com deia, els vectors salut, sostenibilitat i intel·ligència (Smart) seguiran marcant el sector. Tecnologies alternatives per a l’obtenció de proteïna (que hem d’avaluar que siguin saludables, a més de sostenibles – d’origen vegetal, microalgues, micoproteïna, carn cel·lular), valorització de subproductes, nutrició de precisió, aliments funcionals per sectors de població específics, prevenir el frau i garantir la seguretat alimentària, potenciar l’eficiència energètica i de recursos com l’aigua, dissenyar i calcular indicadors d’impacte ambiental (caldrà anar-los harmonitzant), aplicar robòtica, intel·ligència artificial, big data… totes aquestes tecnologies tenen un llarg camí per recórrer i donaran forma al sector els propers anys. Per part de l’equip d’Alimentació d’Eurecat, esperem ser útils en aquest camí!