Estem en un clar moment d’acceleració del canvi i les empreses que no siguin capaces de generar mecanismes interns per afrontar la innovació tecnològica sistemàticament col·laborant amb el seu ecosistema no podran ser competitives en aquest entorn. Així ho explica en aquesta entrevista el director del servei de Consultoria Tecnològica d’Eurecat, Roger Font, per a qui és fonamental que les organitzacions siguin capaces de crear estructures més flexibles i implantar metodologies àgils de gestió que permetin explorar oportunitats de negoci.

La digitalització és un dels principals reptes que tenen les petites i mitjanes empreses. Per on haurien de començar per tenir èxit?

La clau en la digitalització és que realment pugui servir per a fer una transformació global de l’empresa. És a dir, que realment s’utilitzi les eines digitals per a crear nous models de negoci i valor per als nostres clients. Per tal de poder realitzar un canvi d’aquesta magnitud és molt important parar-se un moment i reflexionar sobre com les tecnologies digitals estan canviant el meu sector, com s’estan redefinint les cadenes de valor i entendre com evolucionarà el negoci a partir de les noves tecnologies. Algunes tecnologies com Blockchain, els NFTs, la Realitat Virtual o la IA revolucionaran sectors consolidats com la banca, les indústries culturals i creatives i la indústria.

En què pot beneficiar la digitalització al negoci d’una petita i mitjana empresa?

Si entenem la digitalització com un procés de millora obtindrem una major eficiència en el nostre negoci. És a dir, podrem anar a buscar més marge, millorar la relació amb els nostres clients i ser més competitius. Però si el que volem és transformar-nos el que farem és definir nous models de negoci que reestructuraran les cadenes de valor i la nostre empresa podrà ocupar-ne una posició privilegiada.

L’Oficina Acelera Pyme d’Eurecat seria una bona manera d’abordar el procés de digitalització?

A l’oficina Acelera PYME d’Eurecat volem ajudar a l’empresa a entendre l’oportunitat que representa la digitalització i acompanyar-la en el procés de transformació. Ja sigui assessorant-les tecnològicament, a nivell de negoci i també acompanyant les empreses en l’obtenció de finançament per als seus projectes. Una bona eina lligada al programa Acelera Pyme és el KIT Digital de Red.es per implementar noves eines o realitzar millores de procés o el programa de Proaccio, si el que es busca és validar solucions més disruptives. En qualsevol cas, és el moment adequat per redefinir l’estratègia tecnològica de la nostra empresa.

Quins serveis i solucions aporta?

L’oficina ofereix a pimes i autònoms una orientació digital per part d’un consultor d’Eurecat que pot ser de transformació digital transversal dins l’empresa o, en cas que es vulgui, podem estudiar una estratègia d’orientació d’alguna tecnologia clau per a l’empresa, com pot ser la intel·ligència artificial, Internet de les coses, ciberseguretat o processos avançats de manufactura. Després d’aquesta orientació, avaluem l’estat de maduresa digital d’aquesta empresa fent entrevistes i visitant les oficines o la planta de producció, finalment proposem un seguit d’oportunitats de millora, per aconseguir avançar en aquest procés de transformació digital.

Com afectarà la digitalització al negoci de les pimes en els propers anys? T’atreviries a fer un pronòstic per a 2025?

Com va dir Klaus Schwab, fundador i president executiu del World Economic Forum: “en el nou món no serà el peix gran que es menjarà el petit, sinó que serà el ràpid que es menjarà al lent”. La pandèmia és un clar exemple. Els estudis demostren que s’ha accelerat per cinc la transformació digital de les empreses. Per tant, estem en un clar moment d’acceleració del canvi. Les empreses que no siguin capaces de generar mecanismes interns per afrontar la innovació tecnològica sistemàticament col·laborant amb el seu ecosistema no podran ser competitives en aquest entorn.

Després de tot el que ha passat no podem fer afirmacions sobre com evolucionarà la digitalització a cinc anys, però el que està clar és que seguirem veient com sorgeixen nous models de negoci basats en plataforma i algunes tecnologies com blockchain permetran que els usuaris puguin crear noves comunitats descentralitzades que operaran al marge dels grans lobbys tecnològics. Probablement viurem una descentralització d’internet i, per tant, ens mourem segurament en un entorn més complex.

Les organitzacions hem de ser capaces de crear estructures més flexibles i implantar metodologies àgils de gestió que ens permetin explorar oportunitats de negoci i validar ràpidament les nostres hipòtesis amb potencials usuaris. Ho haurem de fer transformant la nostra organització o creant-ne una de nova de base digital que permeti testejar els nous models.