Comprensió i prevenció de l’impacte dels disruptors endocrins en l’eix hipotàlem-hipòfisi en poblacions sensibles.
El projecte HYPIEND, coordinat per Eurecat, investiga els efectes de l’exposició a múltiples substàncies químiques disruptives endocrines (EDC) en la funció i programació epigenètica de l’eix hipotàlem-hipòfisi (HP) per delinear estratègies d’intervenció per minimitzar l’exposició i les conseqüències en el sistema neuroendocrí durant el període perinatal i preetapes pubertals.
Per fer-ho, HYPIEND construeix un marc metodològic de toxicologia computacional aprofitant dades públiques i tècniques d’anàlisi de dades d’última generació per definir patrons de coexposició a l’EDC en la població objectiu.
Els patrons resultants s’avaluen en un enfocament seqüencial escalonat que consisteix en cribratges basats en cèl·lules, models Danio rerio d’eixos HP, models in vitro, in silico i in vivo de difusió de placenta i barrera hematoencefàlica i nous models d’òrgans basats en organ-on-chip recapitulant l’eix HP.
Els efectes dels EDC en la programació epigenètica s’avaluaran en models preclínics de perinatal i infància. S’exploraran els patrons de metilació de l’ADN del genoma sencer en els diferents models com a font de biomarcadors no invasius de la interrupció de l’eix HP per part de l’EDC.
El coneixement generat en models preclínics s’aplicarà en dos estudis d’intervenció controlats multicèntrics destinats a minimitzar l’exposició a l’EDC en nens en les etapes perinatal i prepubertat.
Els resultats de HYPIEND seran noves metodologies d’enfocament basades en models in vitro i in silico, biomarcadors no invasius de la interrupció de l’HP per EDC i noves estratègies d’intervenció per minimitzar l’exposició a EDC en població sensible.
Eurecat lidera el projecte HYPIEND i, a través de les seves Unitats de Nutrició i Salut i de Ciències Òmiques, s’encarrega de diferents tasques:
- Caracterització de les accions de mescles d’EDC en la metilació del genoma sencer i l’alliberament de vesícules extracel·lulars en models preclínics.
- Estudi dels efectes de l’exposició primerenca a mescles d’EDC sobre l’eix HP en models preclínics in vivo.
- Definició de biomarcadors d’efecte no invasiu de la ruptura de l’eix HP per metilació del genoma i vesícules extracel·lulars circulants.
- Desenvolupament de metodologies òmiques per al descobriment i caracterització de biomarcadors i EDC en mostres biològiques.
El consorci multidisciplinari de HYPIEND està format per 14 socis de vuit països europeus.
Dades generals
Projecte
HYPIEND – Comprensió i prevenció de l’impacte dels disruptors endocrins en l’eix hipotàlem-hipòfisi en poblacions sensibles
Referència del projecte
101137440
Programa i convocatòria
Projecte finançat pel programa Horizon Europe de la Unió Europea dins de la convocatòria HORIZON-HLTH-2023-ENVHLTH-02-03 – Health impacts of endocrine-disrupting chemicals: bridging science-policy gaps by addressing persistent scientific uncertainties
ODS relacionats
3. Salut i benestar
4. Educació de qualitat
5. Igualtat de gènere
12. Producció i consum responsables
13. Acció pel clima
17. Aliances per a assolir els objectius