tough-sheet eurecat

Mesura de la tenacitat en xapes primes d’acers avançats d’alta resistència per predir la fractura de components automobilístics, tant en servei com durant el seu conformat.

Al projecte Tough-Sheet s’ha avaluat la tenacitat de fractura en xapes d’acers d’alta resistència utilitzats en automoció per millorar la selecció de material de components conformats en fred i resistents als xocs. Per fer-ho s’ha utilitzat la metodologia de Treball Essencial de Fractura (TEF), que normalment es fa servir per caracteritzar la resistència a la fractura de films polimèrics.

L’aplicació d’aquest projecte ha proporcionat una nova propietat mecànica, com és la tenacitat de fractura, a tenir en compte als productes en format de xapa i podrà ser utilitzada per diversos sectors rellevants, tant a nivell industrial com d’investigació, dins la producció i conformabilitat de xapes metàl·liques.

Concretament, la tenacitat de fractura de les xapes permetrà millorar la selecció de materials per conformat en fred, predir la resistència a l’impacte de components d’acers avançats d’alta resistència, millorar la precisió de les simulacions d’impacte i optimitzar el desenvolupament de nous materials amb una resistència superior a la fractura.

El projecte, liderat pel centre tecnològic Eurecat, ha comptat amb la participació de Voestalpine, el Centre Ricerche Fiat (CRF) i IDIADA Automotive Technology

Dades generals

Projecte

TOUGH-SHEET: Mesura de la tenacitat en xapes primes d’acers d’alta resistència per millorar la selecció de materials en conformació en fred i components resistents a xocs

Referència projecte

RFSR-CT-2014-00015

Programa i convocatòria

Projecte finançat a través de la convocatòria RFCS (Research Fund for Coal and Steel) de la Unió Europea, 2014

CE LOGO
RFCS LOGO